1 av 2
Som tända ljus: 6 års-gruppen på Parkskolan i Boden. Med reflexgubbar de tillverkat själva. Foto: Kent Bergström
2 av 2
två reflexförsedda barnbarn, Jonathan 5 år och Thea 3 år som bor på Hertsön i Luleå. Foto: Kristina Sundqvist

Måndag den 29 oktober

Tänk...alla klockor gick rätt i radiohuset och min egen inre klocka hade också ställt om sig väldigt snabbt;  trots bonustimmen med sömn kan inte påstå att jag kände mig radikalt mycket piggare än jag gör vilken måndagmorgon som helst - å andra sidan så finns det ingenting som får mig mer än vaken än kommunikation med lyssnarna och kommunicerat, det har jag gjort den här morgonen.

En notis i tidningen skapade ett dilemma i mitt medvetande: I Gällivare är det en ICA-butik som kräver ID av alla som handlar alkohol och tobak, oavsett ålder.

Ordförande i en av pensionärsföreningarna skulle handla en back lättöl och avkrävdes legitimation. Han vägrade eftersom han ansåg det vara integritetskränkande och respektlöst med tanke på att han snart är 80 år gammal.

Mannen ifråga är inte den enda med principer i Gällivare. Butikschefen vägrade att lämna ut varorna utan att pensionären visade leg.

Vad tycka? Det enda jag kom fram till på solokvist är att jag är en person utan principer i detta fall.

Hade jag varit pensionären hade jag glatt visat leg och njutit av det faktum att jag fick känna mig som vilken tonåring som helst - det händer mig allt för sällan trots att jag bara precis passerat 40...

Å andra sidan...hade jag varit kassörska skulle jag också haft svårt för principen som tvingade mig att avkräva leg, eftersom det närmast känns lite komiskt att en 80-åring ska behöva visa ett sånt i samband med inköp av lättöl. Chansen är nog rätt stor att jag låtit både backen med lättöl och ärendet passera bandet...

Det kom såväl brev som telefonsamtal - med tankar och möjliga förklaringar.

Måndagmorgon och det blev ett uppdrag den här veckan också minsann! Med anledning av helgens kliv bakåt till normaltid pratade vi med bonden Britta-Karin Jacobsson i Bälinge. Hon gick ut till ladugården klockan fem imorse...då kossorna tyckte att klockan var sex och de brukar få mat i vanliga fall. Sen blir det en gradvis förskjutning.

Och uppdraget - ja det blir en utmaning för Jon som får övervinna sin ko-fobi. Säkerligen också för mig för det här hantverket har jag aldrig prövat på: mjölka en ko för hand. Och på köpet få inblick i såväl kossans som mjölkbondens vardag. 

Ja och så fortsätter vi få bildbevis på att Norrbotten är en reflekterande landsände! tackar! Fortsätt reflektera. Det tänker jag göra. På alla sätt jag förmår.

Lena


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".