1 av 2
Norrsken i Pajala. Foto: Ingegerd Svala
2 av 2
Stefan Mukka lyckades få mig att förstå att det kan bli kallt att träna i mina bomullskläder...

Tisdag den 30 oktober

Tidigt imorse var det faktiskt stjärnklart och i synnerhet en stjärna följde mig hela vägen till jobbet. Nästan som om den blinkade till mig och sa: kom igen Lena, se här, det finns ljus till och med i det kompakta oktobermörkret!

Min ”ledstjärna” förorsakade viss debatt. Jag fick förslag om att det förmodligen var planeten Mars jag såg. Någon annan trodde Vebus. En tredje trodde polstjärnan och en fjärde blev irriterad för att vi blandade ihop begreppen planeter och stjärnor.

Det kändes extra skönt att välkomna Ingrid Sandahl, professor i rymdfysik vid institutet för rymdfysik i Kiruna, till morgonstudion. Hon redde ut begreppen då det handlade om planeter, stjärnor och sin specialitet norrsken - även om det finns vissa saker som är svåra att få begrepp om i min hjärna. På en kvadratmillimeter av atmosfären rymd det tvåhundra miljoner elektroner...som krockar så häftigt att det uppstår ett himla vackert himlafenomen: norrsken...

Professorn kunde dock varken bekräfta eller dementera det jag hört att japaner gör allt för att lyckas med: avla barn under norrsken - eftersom detta ska ge barnet magiska egenskaper. Faktum är att hon diskuterat detta med många japaner men bara fått svävande svar. Men hon konstaterade att de otvivelaktigt är mycket intresserade av norrsken. Hur intresserade de är av sex förtäljer inte historien.

Med hälsovägledaren Stefan Mukka handlade det om påklädning snarare än avklädning.  Det blir ett dyrt besök i morgonstudion...Har förstått att jag måste komma över mina ekonomiska och mentala spärrar och skaffa riktiga underställ och skal-kläder för höstens och vinterns träningspass. Mina tjocka bomulls-joggingsbyxor som blir kalla och våta i höstkylan är tydligen inget att rekommendera...

Och mössan på - även om det blir svettigt i pannan. Det är som mamma alltid sagt: Tomma lador behöver inget tak.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".