Måndag den 7 januari

Vi var nog många som grät glädjetårar igår, då Charlotte Kalla gjorde det nästan omänskliga rycket i uppförsbacken. ”En urkraft” som kommunalrådet i Pajala beskrev henne och delar av din morgon i P4 blev av naturliga skäl en hyllning till hennes person och prestation.

Glädjetårar är sköna - men även tårar av sorg kan vara läkande. Och sorgen drabbar oss alla, förr eller senare.

Anna Parfa är sjuksköterska i Gällivare och har själv förlorat en dotter. I november blev hon länets enda ”sorg-terapeut” - även om Anna själv hellre skulle titulera sig glädjespridare.

Ikväll föreläser hon under rubriken ”När brustna hjärtan läker”.

Det handlar om att finna ett sätt att hantera sorgen och våga möta glädjen igen. Tiden läker inte alla sår, men om vi får verktyg att hantera sorgen så lurar glädjen runt hörnet. Sa Anna Parfa och jag tror henne så gärna.

För att du ska förstå hur en fåfäng programledar-hjärna fungerar, så vill jag berätta för dig vad som var morgonens oväntade lilla tillfredsställelse-rush för mig:

Strax efter klockan åtta lät jag blicken svepa över telegrammen från jag Tidningarnas Telegrambyrå. Huvudsyftet var att jag ville dubbelkolla vad svenska golfaren, som tjänade mellan 5 miljoner mer än Kalla igår, hette (Daniel Chopra om någon undrar).

Då råkade jag även se det senaste telegrammet...med hänvisning till Expressens nätupplaga: höjdhopparen Kajsa Bergqvist lägger ner...slutar på grund av bristande motivation. Svensk friidrott förlorar ett affisch-namn - och jag berättade det i radion före radiosporten och ekonyheterna.

Jättelöjligt - men det känns bra att vara först i radion - och känns det bra så ÄR det bra! Hoppas du också får åtminstone en oväntad positiv rush denna måndag.

Lena