1 av 2
San Lundberg, konstnär och färgstark morgongäst i P4!
2 av 2
San är känd för sina kvinnoporträtt. Här tvillingsystrar från Peru.

Tisdag den 29 januari

Termometern visade plusgrader redan då jag klev upp ur sängen. Och temperaturen steg hastigt även i morgonstudion. Blev allt mer upplyft för var gäst som besökte studion och förde in positiv energi. La grande finale var konstnären San Lundberg, som i vuxen ålder för första gången hittat hem. Och hem, det är Luleå och Norrbotten.

San säger själv att hon blev feldöpt som barn. Susanne kände hon sig aldrig bekväm i. Så när hon fick barn och dottern och hennes kompisar började kalla henne för San...då blev det hennes namn. San som i Sanning.

På samma sätt hittade hon hem geografiskt för drygt ett år sen. Då förde henne kärleken till Norrbotten. Här har hon funnit ett ljus och ett mentalt klimat som fått färgerna att bokstavligt talat flöda i hennes ateljé.

Till helgen blir det vernissage på Lindbergs ramar i Luleå.

San talade mycket om kärlek. Det gjorde även min gästtyckare Ronny Olovsson. I hans fall handlade om den passionerade kärleken till Luleå Hockey. En kärlek som gör fysiskt ont just nu.

Och arena-affären, som på sikt ska förbättra ekonomin för Luleå Hockey, den menar Ronny egentligen kom några år för sent.

Nu är det bara att hålla tummarna. Ska vi tro tränaren Roger Rönnberg har ju inte spelarna gett upp. Och då vore det ju fegt om vi gjorde det.

Morgonens grattis till Louise Berglund, som går på Strömbackaskolan i Piteå. Idag var det vardag igen...men igår fick hon ta emot pris på Kungliga Vetenskapsakademien. Priset fick hon för sin uppsats om mötet med en fjälluggla - ett möte i Linnés och Solanders anda.

Belöningen blir en tre veckor lång kryssning i Stora Barriärrevet, Australien. Vilken skön start på vuxenlivet - Louise tar studenten till sommaren!

Vi hörs imorgon...då lovar jag att det bland annat ska handla om ”dansande kuddar” i samisk design, på catwalken under Jokkmokks marknad. Det du!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".