1 av 3
Lena och Nisse tittar på samma tennisboll...
2 av 3
Nisse söker efter knark i morgonstudion...
3 av 3
I morgonstudion ser vi till att matcha med våra gäster...

Onsdagen den 30 januari

I Kina har dom beordrat ut militären och en miljon poliser för att hålla ordning i det trafikkaos som uppstått på grund av kyla och snö. I Norrbotten är väderläget lugnt men igår var det ovanligt många poliser i centrala Luleå. Ett bankrån fick sin lyckliga upplösning och den här morgonen fick vi besök av ett par av poliserna som var med under rånarjakten - och en hund.

Nisse har vunnit mitt hjärta. Jag blev hög den här morgonen och det beror inte på den amfetaminolja jag fick lukta på. Det var Nisse. Så mycket energi har nog aldrig koncentrerats i morgonstudion i en så späd varelse. Sökhunden Nisse var idel glädje och iver. Trots att hans kompetens handlar om riktigt allvar: söka reda på narkotika och vapen.

Även hans hundförare Mikael Nilsson var med i studion, tillsammans med sin kollega Christer Österstedt. Igår var de båda med under den framgångsrika jakten på rånaren, i centrala Luleå.

Amfetaminoljan kanske tarvar en förklaring. Under sändning så sökte Nisse febrilt i Christers jackficka. Snodde bland annat mobiltelefonen. Klart man undrade vad Nisse var ute efter...Det var inte hundgodis.

I Christers ficka fanns en liten plastflaska med amfetaminolja, som används under den kurs som just nu pågår för länets sökhundar.

Jag bad om - och fick chansen - att för första och sista gången i mitt liv lukta på amfetaminolja. Påminde om ammoniak. Eller för att uttrycka det än mer jordnära: kattpiss...Ingenting att bli upplyft av. Men det kompenserade som sagt Nisse - med råge.

Våra hälso-experter Kirsti och Petter var som alltid en frisk fläkt. De vittnade om att de dagligen ser bevis på att forskarnas rapport stämmer: regelbunden träning gör att vi kan dra av 10 år från vår biologiska ålder.

” Det är insidan som gäller då det handlar om biologisk ålder...men den sunda insidan visar sig i yttre utstrålning!, konstaterade Kirsti som själv strålade av solbränd hälsa efter semester i Thailand.

På tal om utsidan; Jon och Petter var väldigt söta den här morgonen, då de likt självmedvetna damer på fest upptäckte att det var fler än en som valt den blårutiga idag. Bildbevis finns som synes.


Att prata med Matti Tuuri och Torbjörn Lindström, Älvsbyns representanter i jakten på Sveriges skönaste dialekt hade även det en klart uppiggande effekt. Matti Tuuri och Harry Rantakyrä har just nu en jämn kamp i prislistan närmast efter överkalix-målets leading lady Majvor Lind. Återstår att se om Matti och Harry förmår hota hennes än så länge gedigna tätposition.

En vecka kvar att rösta. Sen har riksjuryn sammanträde och på fredagmorgon nästa vecka meddelas samtliga morgonprogram i hela Sverige vem som har Sveriges skönaste dialekt.

I morgon är det Jon-mål som gäller i morgonradion. Må väl.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".