Måndag den 4 februari

Starten på veckan präglades av den tragiska olyckan i Kiruna-gruvan under helgen. Vår reporter Magdalena Martinsson rapporterade förtjänstfullt och såg till att hela Norrbotten blev uppdaterade.

Tanken med morgonen i P4 är att du och jag ska kunna vakna med ett leende. Men ibland är det svårt att få till det där leendet, när något hemskt har hänt som på något sätt går direkt in i hjärtat och själen - även om man inte har någon personlig relation till den förolyckade.

Passande nog så är en stående morgongäst hos Pelle Lindblom på måndagar prästen Erik-Hugo Johansson. Det kändes skönt att höra honom säga det som egentligen är självklart men som tål att upprepas - att det kan vara svårt för att inte säga omöjligt att se meningen med att en 21-åring dör. Och ingen ska behöva gå igenom kris och sorg ensam. Vi ska med andra ord inte värja för det som är svårt utan ringa det där samtalet till vännen som sörjer  -  inte låta bli på grund av rädsla eller missriktad takt och ton.

En gnistrande kall vinterdag är det i Norrbotten och visst går det att le, jag lovar. Jag log när jag pratade med vår nya stormästare i kunskapstävlingen: Tage Backe från Gällivare. Efter aningen uppför i starten så var det idel nedförsBacke för Tage och han gled ifrån Rolf Nord, som regerat på stormästarposten med den äran i ett par veckor nu! Tack Rolf - och välkommen in i tävlingen Tage!

Imorgon är det tisdag. Och semmel-dags!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista