1 av 4
Frukost-mål och överkalix-mål på självaste fettisdagen.
2 av 4
Ella Jonsson greppar sin radiosemla...
3 av 4
...det som sker medan vi spelar musik!
4 av 4
Ett av favoritorden från pekboken på överkalixmål.

Tisdag den 5 februari

En fet super-tisdag! Fettisdag i Sverige och super-tisdag i USA med primärval i hälften av alla delstater. Den här morgonen i P4 har vi dock fokuserat på dialekt-valet. Det drar ihop sig. Nu avgörs det vem som ska få representera Norrbotten i jakten på Sveriges skönaste dialekt.

Redan 04.15 imorse köpte jag semlor hos Anderssons konditori, som öppnade särskilt för morgonpigg SR-medarbetare. Ville visa mig generös mot morgonens gäster.

Ronny Olovsson, reklambyrå-VD och gästtyckare i morgonprogrammet visade sig dock vara svårtrugad. Han var inte sugen på semlor till frukost. Kanske rymdes det inte för alla fjärilar i magen...han börjar nämligen känna bröllops-stress.

Den 8 augusti gifter han sig med sin Kicki. Och han har börjat förstå att ett bröllop nuförtiden inte bara är ett bröllop utan ett event. Allting haussas till den grad att risken finns att man till slut glömmer vad det handlar om.

Sen fick han även ge sitt utlåtande kring våra två toppkandidater då det handlar om jakten på Sveriges skönaste dialekt. Han känner varmt för överkalix-målet som den genuina dialekt det är...men med den kommersiella kepsen på ”som dialektens Bert Karlsson” så tror han mer på vår två, Älvsbymålet representerat av Matti Tuuri, i riksfinalen.

Rösta med hjärtat - sverigesradio.se/p4morgon - fram tills klockan 12 imorgon då juryn inleder sitt sammanträde.


 

Ella Jonsson har överkalixmålet i sitt hjärta. För några år sen skrev och illustrerade hon en lärobok för barn i just överkalixbondska. Den ljudande skriften och de färgglada bilderna väckte åtminstone lusten hos mig att uttala de mustiga orden.


 

Vi hörs imorgon...då är det fett-onsdag. Idag hänger vi oss åt semlor. Imorgon ska vår hälsocoach Petter Pettersson bokstavligt talat mäta fettvalkarna. Varför...det får du reda på om du lyssnar på radio 6 - 9.30.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista