1 av 4
Henrik Grahn väcker Norrbotten till sköna toner.
2 av 4
Hasse Hare, blivande hjälte i Pysselskogen, Bollibompa.
3 av 4
Midjemåtts-mätning i direktsändning.
4 av 4
Sjungande doktorn Patrik Warg.

Onsdagen den 6 februari

Aldrig trodde jag att jag skulle offentliggöra mitt midje- och stussmått i direktsändning. Men nu har det skett. För övrigt har vi firat samiska nationaldagen, tagit del av sköna trumpettoner, återstiftat bekantskapen med Snyggbonden och nosat lite på Hasse Hare.

Den samiska nationaldagen firade vi bland annat genom ett samtal med Katarina Haglund i Soppero, en av fruarna från TV-serien Frufritt. Det är första onsdagen på 10 veckor nu som Katarina och hennes familj INTE kan se sig själva på TV. Den eventuella tomhetskänslan kompenseras säkert av firandet av nationaldagen på skolan i övre Soppero, där Katarina är lärare. Där vajar den samiska flaggan under dagen och barnen sjunger den samiska nationalsången.

För ett par år sedan bekantade jag mig med Dick Olovsson från Skomansjälen. Då var han en av de lyssnare som vann behandling och klippning hos en frisör i Luleå. Det var frugan Nina som nominerade med motiveringen att Dick skulle bli snygg till en kommande bugg-tävling. Efter det blev han ”snyggbonden” för alla Radio Norrbottens morgonlyssnare.

Men det är inte bara buggen som går som en dans. Paret är ena hejare på att leverera högkvalitativ mjölk också. Så nu ska Dick och Nina få ta emot guldmedalj från kungen. Grattis!

Ja och så var det då midjemåttet. Sist jag mätte var -95 då bröllopsklänningen skulle sys. Då var midjemåttet 63 cm. Det var det inte nu. Petter måste ha mätt på fel ställe.

Fortfarande var jag dock 5 centimeter under det mått som gäller, för att man ska bli alert på eventuella hälsoproblem. Riskmåttet ligger vid 80 centimeter. Resten får du räkna ut själv.

Petter Pettersson, som bland annat hjälper kunder med viktminskning, berättade om vikten av att inte bara fixera sig vid vågen. Muskler väger ju faktiskt mer än fett. Så fram med måttbandet om du är orolig för din hälsa och ser eventuella ”extra-centimeter” som motivationsfaktor på väg mot nya levnadsvanor.

Efter klockan åtta denna morgon väckte 18-åriga Henrik Grahn Norrbotten med sköna toner från trumpeten. Imorgon arrangerar han en egen konsert på Kulturens Hus, med sig själv som stjärna. Målmedveten, ambitiös och musikalisk - killen kan gå långt - inte minst tack vare förmågan att faktiskt förverkliga sina drömmar. Som konserten på Kulturens Hus; det började som en dröm och nu är han där.

Patrik Warg, distriktsläkare i Luleå, har en annan väg in i musiken. I vuxen ålder såg han sina äldre manliga släktingar hålla kaffekopparna med krökta fingrar, på grund av reumatism.  Och då insåg han att det med omedelbar verkan var dags att förverkliga visionen om sig själv på gitarr. Så i allra högsta grad vuxen ålder lärde han sig - och just nu har han semester från läkartjänsten på vårdcentralen för att spela in barnprogram för Bollibompa - med många egna låtar och texter som väcker glädjen och nyfikenheten på naturen.

Hjälten i programmet heter Hasse Hare. Det är han som guidar i Pysselskogen. Under hösten kan du stifta närmare bekantskap med Hasse Hare och Patrik Warg (många djur i skogen;) i Bollibompa, SVT.

Han med en snabbis med Jon innan programmet slutade - i telefon med hela Norrbotten som vittnen. Jon var på väg till juryns viktiga överläggning. Den inleds idag klockan 12. På fredag får hela landet veta vem som har Sveriges skönaste dialekt.

Heja Majvor!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista