Tisdag den 19 februari

I övermorgon är det Luleå-Bodens näringslivsdag, som närmar sig en tradition och definitivt är närmast en symol för samverkan mellan de två kommunerna. Det kan man väl även säga att ”Kalle och Olle” är: Karl Petersen, kommunalråd i Luleå samt Olle Lindström, dito i Boden. Båda herrarna gästade morgonstudion idag och åtminstone på personplanet verkar det inte vara några som helst problem med kemin mellan Boden och Luleå!

Mitt självpåtagna uppdrag denna morgon var således att ta reda på kemin mellan Boden och Luleå anno 2008.

Min hypotes inför undersökningen var att det eventuellt kan vara svårt att gå vidare i en relation då den ena partnern har sår, som kanske inte helt läkt...och eventuellt spår av bitterhet inför det som kan upplevas som att den starkare partnern ”roffat åt sig” (sjukhuset...vårdhögskolan).

Jag pratade med såväl bodensare som luleåbor...och det var kloka människor jag träffade på. Alla trodde på samverkan, även om det fanns bodensare som ”erkände” att det kan vara känsligt...just med tanke på historien, som inte är särskilt historisk utan bara ligger några år tillbaks i tiden.

Men den generella andan var ändå en optimism och känsla av att båda kommunerna faktiskt är vinnare i en samverkan, som bland annat kan ta sig uttryck i gemensamma projekt som vägar och skolor.

Ja och som sagt...kommunalråden visade inga som helst tecken på att deras positiva kemi och relation är ”på låtsas” - utan faktiskt en genuin önskan om att hitta lösningar som överskrider såväl partifärg som kommungränser.

Morgonens internationella nyhet, som jag kunde berätta om strax efter klockan halvnio, är att Fidel Castro avgår som president i Cuba...efter nästan 50 år vid makten.

I 50 år har även kungliga medaljer utdelats till förtjänta mjölkbönder i Sverige. Igår var det dags för årets händelse och vi fick en utsökt rapport från en av de kompetenta mjölkproducenterna, Nina Olovsson från Skomansjälen, Piteå.

Hon beskrev pirret  vid medaljutdelningen så att det nästan kändes som om man var där.

Du som lyssnat denna morgon vet att jag i samband med väderprognoserna tjatat om glipan med blå morgonhimmel, som jag anat mellan husfasaderna. Detta fick oss att tänka på ”morgonvyer” generellt.

Så vi utfärdade helt enkelt en efterlysning...din morgonvy förmedlad till oss i morgonstudion. Bilderna har börjat trilla in. Här ett litet smakprov:

Imorgon...fler bilder...via radion - och på hemsidan, där vi hoppas kunna visa flera morgonvyer från dig som lyssnar!

Lena