Onsdagen den 20 februari

Kanske är det fler än jag som känner sig extremt bleka i vårvintersolen. Och plötsligt känns hela garderoben passé. Det lär den fortsätta att vara. Men jag köpte i alla fall ett par röda curlingkängor häromdagen. Ett utryck efter min längtan efter färg. Och kanske ett omedvetet trick för att dra blickarna från resten av det bleka.

Vår trendexpert Sara J:son Lindmark bekräftade att längtan efter färg är en generell känsla, efter höstens och vinterns svart- grå- och brunmurriga mode.

Accesoirer är stort. Mina röda curlingkängor är förmodligen inte särskilt heta eftersom jag hittade dem på super-rea...

Däremot så tipsade Sara om t e x en knallorange väska eller kanske ett ceriserosa ros-bälte - som hon av en händelse själv bar denna mulna onsdag. Flower-power; blomster och naturmönster är hett generellt...liksom eko-trenden. Det miljömedvetna tänkandet går igen även i modet.

Och apropå det så gjorde jag och Urpo Taskinen ett försök att skingra okunskapen kring begreppet ”utsläppsrätt”. Vet inte om vi lyckades (faktiskt rätt tveksam vid närmare eftertanke...för det är inte helt enkelt, den handel med utsläppsrätter som EU-kommissionen bedriver).

Men det finns delar av samtalet som lever kvar i mig:

”Tro inte att man kan klimatkompensera genom att köpa del i en utsläppsrätt för att man ska kunna flyga till Thailand med gott miljösamvete”, menade Urpo.

Dålig idé att flyga överhuvudtaget - Urpo rekommenderade istället Transibiriska järnvägen till Thailand. Låter inte alls tokigt i mina öron - men vi får se till att ha rejält långa semesterperioder när familjen från Norrbotten drömmer om en varm strand i Asien...

Kan faktiskt tänka mig att vårt resmönster i ett framtidsscenario kommer att se helt annorlunda ut. Vare sig vi vill eller inte. Om inte för oss - så för kommande generationer - handlar det om överlevnad.

Sen är det ändå så att jag skulle ha svårt att tacka nej om någon erbjöd mig en flygresa till USA eller Asien i denna stund...Om jag är ärlig. Och det försöker jag vara...även i radio.

Lena