Tisdag den 26 februari

Bent Westerberg visade sig fortfarande ha ”effekt”. Angenäm intervju-bekantskap...( ca 7.40 om du missade...)

Och morgonvyn från nyhetsredaktionen går inte heller av för hackor.

Även om den blev toppad av den anonyma lyssnare som lyfte min morgon genom vyn från arbetsplatsen i Kiruna.

Halsduken växer. Blev närmast besatt igårkväll. Stickade mig i princip till sömns...i sängen. Emma Karlsson från Kiruna kunde bekräfta hur lätt man blir beroende av stickning. Själv var hon något mer utåtriktad igårkväll..istället för att sitta i sängen som jag, så var hon på stick-café och kunde berätta om gemytet förenat med ett nytrendigt hantverk.

Vår gästtyckare Ronny Olovsson bidrog med några maskor och berättade med stolthet att han faktiskt var trendkänslig redan på högstadiet...och valde textilslöjd, trots undrande blickar från vissa killkompisar.

Säger en del om hur traditionsbunden jag är, men jag kan inte hjälpa det - jag tycker vuxna män är extremt söta när de stickar. Mer av det!

Ronny inte bara stickade...i vanlig ordning pratade han en del också. Den här gången med miljön i fokus. Ronny som numer är i reklambranchen kunde bekräfta hur varenda företag nu vill positionera sig då det handlar om uttalad miljöprofil. Det börjar bli status att köra miljövänlig hybridbil och ha ekologiska mejeriprodukter i kylen.

Tänk om statusjakten äntligen kunde bidra med något gott för miljön...

En av morgonens stora nyheter i ekot handlade också miljön;  ett finskt kärnkraftsverk ska byggas och en av de tänkbara placeringarna ligger bara en bit från Haparanda. Kärnkraften väcker starka känslor även om det är en av de renaste energikällorna - om man bortser från avfallet. Och det kanske är svårt att bortse från...

Ja och så var det ju bokrea-start idag. Och även om det kanske inte är samma folkfest längre så kunde Akademiebokhandeln i Luleå vittna om köer vid midnatt, då butiken hade nattöppen för de största entusiasterna.

Jon och vår programchef, tillika litteraturkännare, Lisa Wede var ute och shoppade imorse. Här kommer Lisas favoriter från årets bokrea:

Lisas lista:

”Svinalängorna” av Susanne Alakoski

”Buddenbrocks” av Thomas Mann

”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg

”Ungjävlar” av Gerda Antti

”Dårskaper i Brooklyn” av Paul Auster

”Snö” av Orhan Pamuk

”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” av Håkan Nesser

”Mannen som dog som en lax” av Mikael Niemi

”Tillsammans är man mindre ensam” av Anna Gavalda

”Vilda Svanar” av Jung Chang

Bokrean väcker ett primitivt ha-begär hos undertecknad, men jag tror jag ska bemästra mig själv...i miljöns och mina överfyllda bokhyllors tecken.

Den närmsta tiden ska jag sticka på morgon-halsduken istället för att läsa. Mäktig känsla att se något växa i mina händer - och då pratar jag om halsduken och ingenting annat.


Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista