1 av 3
Morgonens boktips! Författaren besökte studion imorse. Lyssna på Catrin via webben...7.30 - 8.00.
2 av 3
Cina Edin, studievägledare från LTU, gästade morgonstudion efter klockan 9.
3 av 3
Bildbevis! Radiohalsduken bor numer i Kiruna. Klädsam är den dessutom.

Tisdag den 15 april

05.15 idag, när jag skummat det aktuella nyhetsflödet inför morgonsändningen, försökte jag snabbt sätta mig in i palestina-konflikten. Tala om Mission Impossible. En konflikt som pågått i 40 år...det finns ingen faktaruta i världen som kan täcka upp mina kunskapsglapp. Ändå känner jag en begynnande törst efter förståelse och inblick, tack vare Catrin Ormestads reportagebok ”Gaza - en kärleksförklaring.”

Catrin Ormestad, journalist och författare, gästar Norrbotten för att berätta om sin bok, som jag härmed varmt vill rekommendera.

Jag citerar bakside-texten: ”Gaza är palestina-konfliktens bultande hjärta. Ska man förstå vad som händer mellan israeler och palestinier måste man förstå hur det är att leva på en av de mest slutna, oåtkomliga och tätbefolkade platserna i världen, under en av de längsta och mest brutala ockupationerna i vår tid. ”

Boken är inte bara en kärleksförklaring till ett kämpande folk på randen till desperation. Den handlar också om Catrins kärlek till sin israeliska pojkvän, den judiske journalisten Gideon. Hon beskriver kärleken med öppenhet som berör - och det ger en unik dimension reportageboken.

Känner mig personligen dock en aning patetisk - att det ska vara så att det ska till en touche av romantik för att jag ska orka öppna ögonen för det öppna sår som palestina-konflikten innebär...

15 april idag och inte direkt högsäsong för tomten, men han är hetare än någonsin, då det igår blev offentligt att tomten alias Sivert Svensson i Gällivare, av kommunstyrelsen fått ja till att verka som borgelig vigselförrättare.

Känns alltid stimulerande att prata med tomten. Så skedde cirka 8.40 denna morgon ifall du vill lyssna igen via webben.

15 april är också sista ansökningsdag till högskolor och universitet och Cina Edin, som är studievägledare vid LTU, vittnade om att många verkligen väntar till sista stund med att lämna in sin ansökan. Idag sker det genom internet och risk finns för viss trafikstockning på nätet.

På fredag får LTU sin första prognos då det handlar om studenttillströmningen till hösten. Med tanke på det stålbad som universitetet genomgår kan jag tänka mig med att ledningen ser fram emot fredag med såväl spänning som viss bävan.

Jag ser närmast fram emot en stunds eftermiddagsvila. Utan någon som helst bävan.

Förresten...fick rolig post! Bildbevis på att radiohalsduken som vi stickade under sportlovsveckan lever och frodas i Kiruna. Klädsam är den också! Tack Gunnel som skickade bilden!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".