1 av 6
Svanparad...signerad Rolf Wikström, Orrbyn.
2 av 6
Kajsa Björn, projektledare för team Baldo och bilen som växer fram inför rallyt.
3 av 6
Karossen i kolfiber...
4 av 6
Ronny med en räv bakom örat...eller snarare två klockor.
5 av 6
Melinda Bergbom tror på att dra nytta av barnens leklust och inlärningsförmåga...
6 av 6
Catrin Johansson och hennes tävlingsboots.

Tisdag den 22 april

Matnyttig och innehållsrik frukostradio bjöd jag på denna morgon tillsammans med mina gäster. Miljöbil i kolfiber kan tyckas svårsmält men icke...serverad i P4:as flödesradio funkar det alldeles utmärkt!

De 16 studenterna från Luleå Tekniska universitet kallar sig  Team Baldos (enligt lagets utsago snö och is på samiska), som en hyllning till Sveriges nordligaste universitet -  som de snart representerar i ett speciellt rally i Frankrike. Tävlingen går ut på att färdas runt en formel 1-bana, men att göra det på så lite bränsle som möjligt. En biltävling i tiden...

Bränslet är etanol och även gästtyckare Ronny Olovsson snuddade vid detta alternativa drivmedel under vår morgondiskussion. Han hade snappat upp det faktum att etanol inte nödvändigtvis är så lysande i alla lägen...det talas om barnarbete på fälten av sockerrör och dessutom är visst inte heller etanol-utsläppen särskilt nyttiga för vår hälsa.

Kan inte något få vara enkelt...undrar uppgiven programledare.

Jag väckte för övrigt Ronny genom att fem i sex denna morgon skicka sms, om det faktum att Mikael Renberg nu till Piteå-tidningen tillkännagivit att han slutar sin hockeykarriär. ”Igen” var Ronnys krassa kommentar.

Det var för övrigt inte min mening att väcka Ronny. Jag tänkte inte på det faktum att han har mobiltelefonen till huvudkudde. Den tidiga starten på dagen kan ju dock ha bidragit till att han idag såg klarvaken ut och uppklädd till tänderna.

Jag levde länge i villfarelsen att det var för min skull. Sen fick jag av producent Fjellström höra att han skulle till LKAB:s årsstämma direkt efter besöket i morgonstudion. Så var den snitsiga slipsen för mig. P4:as lyssnare eller LKAB:s styrelse?

Det finns tävlingsverksamhet som tenderar att komma i skymundan av fotboll och hockey. Den här morgonen tog jag tillfället i akt att lyfta fram en VM-silvermedaljör.

Catrin Johansson, som går gymnasiet i Luleå, tog nyligen andra plats på VM i Nashville då det handlar om linedance, i klassen ”newcomer”.

Tack vare Catrin krossade vi fördomar i P4. Man måste INTE ha cowboyhatt och händerna i jeansfickan för att dansa linedance. Och det handlar inte ens bara om countrymusik. Däremot har man boots. En lätt tävlingsvariant som inte tål vårvinterblask i Norrbotten...

Det har väl inte undgått någon att vårdkonflikten startade igår. Som ett argument i debatten använder ofta sköterskorna argumentet ”jag är ingen Florence Nightinggale”.

Författaren Åsa Moberg medverkade i morgonprogrammet idag, bara för att upplysa oss om att världens mest kända sjuksköterska minsann stred för en ordentlig löneplan för sina medsystrar. Sen är det en annan sak att hon själv kom från en så rik familj att hon arbetade helt ideellt.

Men Åsa, som skrivit en bok om Florence, vittnade om att Nihgtinggale inte såg sköterkerollen som ett rent kall utan i allra högsta grad som en yrkesroll.

Så min slutsats är att det gäller att nyttja henne på rätt sätt i debatten; annars har Florence all anledning att vända sig i sin grav.

Något som kommer att stanna i mina tankar efter denna morgon är mötet med Melinda Bergbom. Född av finska föräldrar i Kanada och bor nu i Sverige sen drygt fem år tillbaks. Nu uppfostrar hon sina barn till att bli tresspråkiga, medvetet och pedagogiskt och vill dessutom sprida det hon brinner för; den potentiella språkinlärningen hos små barn. Till hösten startar hon kurser i engelska; kurser som riktar sig till barn. Kunskapen leker man fram.

Det var ett fascinerande och inspirerande möte.

Inspirerande är förstås också min utdragna date med våren.
Igår på kvällspromenaden lyfte jag på blicken för en flock skränande svanar. Kanske landade de hos Rolf i Orrbyn...

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".