Tisdag 6 maj

I fredags hade jag sovmorgon...eftersom jag hoppade in på eftermiddagen i Fredagspuls. För att bokstavligt talat få känna Stefan Gunnarsson på direktsändnings-pulsen. I sommar blir han nämligen en av mina bisittare då jag ”sommarjobbar” med programmet ”Efter 12”, ett aktualitetsmagasin som i sommar även ska präglas av glädje. Ronny Olovsson, min andra sommarkollega, kommer garanterat också att bidra till såväl aktualitetskänslan som glädjen.

Glädjen var som alltid närvarande även i morgonstudion, även om tankarna också landade i den ofattbara misär som orkanen i Burma förorsakat. Imorse var det nya dödstalet 15.000.

Skönt då att vila i mötet med Sveriges framtid - eller i alla fall en del av den; Mattias Taavola, 15 år, besökte morgonstudion. Lagom uppvärmning inför de nationella proven i matte - som skulle genomföras senare under morgonen - att grillas av en äldre kollega.

Tunabladet, som Mattias är redaktör för, är som en av tre skoltidningar i Sverige nominerade till Lilla Journalistpriset - ett pris instiftat av Expressen och Dagens Nyheter som uppmuntran till den unga journalistiska verksamheten i Sverige.

Tunabladet gör uppenbarligen ett kanonjobb och det finns all anledning för hela skolan att känna sig stolta. Lite var jag ändå tvungen att röra om i ”killträsket”. Mattias undrade nämligen själv hur det kommer sig att de bara har killar i redaktionen.

Vi var överens om att en värvningskampanj bland skolans tjejer måste göras - om inte annat för att det är roligare att jobba på arbetsplatser där det finns både killar och tjejer.

På fredag får vi veta om Tunabladet från Luleå blir svenska mästare i skoltidningsproduktion, i klassen ”webpublikationer”. Jag håller förstås tummarna...om jag hade varit 15 skulle de lätt fått värva mig till redaktionen.

I spurten, innan morgonen glider över i förmiddag, fick jag anledning att fördjupa mig i ett delikat ärende: vägstopp i form av hjortronsnopp.

Gällivare-konstnären Tord Pettersson har skissat på ett förslag till konst som skulle ”engagera och provocera”...en fallus som fruktbarhetssymbol i kombination med kommunsymbolen hjortron.

”...ser ut som en snopp med en subtropisk könssjukdom” var gästtyckaren Ronny Olovssons kommentar, som konstaterade att han fick klåda och kanske inte helt tände på fallus-konsten...däremot tyckte han kultursekreteraren Lars Israelssons förslag om E45:an som konst-väg var inspirerande.

Kanske hör till sakens natur att jag har lättare att gå igång på tanken med fallus-konsten. Det får mig att skratta när jag tänker på...ja varför inte en hel allé med fallus-symboler toppade av upplysta hjortron.

Tala om att Gällivare skulle bli en turistmagnet.

Skratt är välgörande så länge leve Tord Petterssons hjortron-skiss.

Lena