Islossningen i torneälven vid Erkheikki på måndagskvällen.

Tisdag den 13 maj

Orkanen i Burma...jordbävning i Kina...hundratusentals dödsoffer och ofattbara naturkatastrofer. Men även om vi bor i en skyddad del av världen kan även vi uppleva människans litenhet då det handlar om naturens krafter. Självklart fortsatte vi följa den dramatiska islossningen i Tornedalen den här morgonen.

Sten Erikki gav målande bilder från strandkanten i Erkheikki redan före klockan sju den här morgonen.

Natten hade varit lugn, kanske tack vare den relativa kylan - men ismassorna hade byggt på och Sten förmedlade på ett tydligt sätt den nästan skrämmande väntan på vad som komma skall.

Reine Sundqvist fanns på plats strax före halvtio och kunde vittna om att det börjat strömma i det bulliga istäcket, men inte med full kraft utan bara i ”rännilar”. Reine valde att tolka det postivit - att det kanske kan innebära att det blir en lugn islossning.

Han fortsätter sin rapportering i P4 under dagen.

Ronny Olovsson, vår gästtyckare, påminde oss alla om att faktiskt känna ödmjuk tacksamhet - inför det faktum att man som han ”råkade vara en spermie i en norrländsk pung” - ett Norrland där man förvisso kan få smakprov på narens obändiga kraft - men samtidigt långt bort från orkaner och jordbävningar.

Innan jag somnade igår läste jag en artikel om Lycka...hur det visat sig att människor som förmår känna tacksamhet som regel också är lyckligare människor.

Jag känner mig tacksam för att jag fick prata med så många trevliga människor den här morgonen...i Övertorneå, Arvidsjaur, Jokkmokk och Luleå. 

Och just nu försöker jag mig på en tålamods-övning. Parallellt med att jag skriver detta sitter jag i en telefonkö...evighetslång verkar det som.  Har god lust att ge upp...men ska jag klara av att springa en halvmara så måste det väl funka att sitta i en frustrerande telefonkö. Men det här är på gränsen. 

NU fick jag svar. Och känner tacksamhet...På riktigt.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista