Onsdag den 14 maj

Medialt fokus har legat på Tornedalen de senaste dagarna och då har det handlat om naturens dramatik, som tar sig uttryck i islossningen. Nu hamnar strålkastarljuset åter i Tornedalen men på en dystrare form av dramatik. Än en gång hamnar byn Vojakkala i rubrikerna, i samband med våld och bråk.

Men morgonprogrammet släppte inte taget om islossningen utan vi fick än en gång ta del av en målande beskrivning från Sten Erkki i Erkheikki, som talade om kvällens skådespel då 30-talet åskådare på bron jublade då ismassorna röde på sig.

Och Sten tror att det är i dag ”förlossningen” äntligen ska ske, och allting talar för ett relativt lugn. Vi håller tummarna.

Mina fördomar om bibliotekspersonal krossades helt då Niclas Lindberg, generalsekreterare i Svenska biblioteksföreningen besökte studion. Och det gjorde han apropå det faktum att 600 personer i biblioteksbranchen samlas i Luleå idag, för en tre dagar lång ”vitamininjektion” iform av seminarier och diskussioner.

Biblioteksdagarna har aldrig dragit så mycket folk utanför Stockholm och Niclas tror  att det beror på att Norrbotten faktiskt är ett sånt föredöme, då det handlar om att locka folk till biblioteken.

Ja och så var det det där med fördomarna....i samband med såna här dagar brukar det bli fest. Och hur hög är partyfaktorn då 600 bibliotekarier samlas? Låt fördomarna flöda så känns det ganska torrt, eller hur?

Fel, fel, fel! intygade Niclas med patos. Kanske att jag skulle följt fasters råd och blivit bibliotekarie ändå...

Någon övertygande känsla för vad som är rätt i tiden då det handlar om mode har jag i alla fall inte. Det förstod jag då vår mode-guru besökte studion och gjorde en bedömning av morgonens klädval. Men den prickiga halsduken fungerade faktiskt - inköpt denna vår, då det är blommigt och prickigt som gäller.

Arbetdagen glider mot sin avrundning - ikväll ser jag fram emot cabaré i Unbyns skola. 5 kronors entré för vuxna, gratis för barnen. Känns rimligt men mina förväntningar är betydligt högre ställda än så. Jag känner åtmintone ett par av de unga artisterna rätt väl. Och de är laddade till tänderna.


Lena