1 av 5
Catherine Kullbrandt blåser guldbubblor...
2 av 5
Kullbrandt och Toresson i skön duett...
3 av 5
Pär Sundén, årets lärare vid LTU...om studenterna, här representerade av Hanna Lundin. får bestämma...
4 av 5
Miriam Jaakola med sin livliga valp och Åsa Lindqvist.
5 av 5
Trasa är bra med en valp i studion...leksak och kiss-upptorkare...

Tisdag den 20 maj

Så många intryck från en intensiv morgon - det kommer att ta en stund att smälta all klokskap en bukett av gäster förmedlade. Men ett begrepp kommer att stanna kvar för evigt...guldbubblor. Guldbubblor som kommer ur klarinetten....då det fungerar som bäst. och det gjorde det den här morgonen, för 17-åriga Catherine Cullbrandt.

Många gäster har passerats...för att inte tala om alla ord som formulerats under mina år i morgonstudion. Idag var dock första gången jag fick vara med om en dialog mellan två klarinetter...Catherine Kullbrandt, 17 år och från Boden, och hennes klarinett i samspråk med Magnus Toresson, musiklärare och den som undervisat henne sedan fjärde klass.

Catherine och Magnus bjöd på såväl musikhistoria (visste du t ex att klarinetten faktiskt fanns redan på 1700-talet och att det fanns virtuoser på instrumentet redan under Mozarts tid?) som mycket goda försök att verbalt beskriva vad en ”fin ton” är.

Jag uppfattar falska toner. Så pass är jag med. Men en ”fin” ton - som det tar tid och arbete att uppnå på klarinetten - är fyllig och har färg, enligt Magnus. Catherine kompletterade beskrivningen: ”Det är som guldbubblor”.

Efter sändningen fick Catherine sms från kollegor i Norrbottens musikkår: ”Grattis Guldbubblan”! Jag tror vi skapade ett livslångt epitet i direktsändning denna morgon...

Catherine fick nyligen det första kulturstipendiet som Folkets Hus-föreningen i Boden delar ut till ungdomar. Catherine fick det bland annat för sin musikaliska mognad, som hon visade tydligt prov på live i morgonstudion (lyssna igen och njut 8.40 - 9.00).

En annan som premierats är Pär Sundén, som studenterna vid Luleå Tekniska universitet valt till Årets lärare, bland annat för den inlevelse han bjuder på under lektionerna i arbetsrätt. 

Personligen hämtar jag verkligen kraft ur människor som brinner av engemang...som Pär gör i sitt undervisande, som Catherine i arbetet med sin musikaliska utveckling. ”jag mår bra då jag arbetar hårt för att uppnå ett mål”, sa 17-åriga Catherine.

Det gör vi nog alla - och lycka kan vara att faktiskt våga formulera de olika målsättningarna.

För Miriam Jaakola och Åsa Lindqvist från Boden handlar en del av målen om att sprida kunskap och därmed göra livet bättre inte bara för sig själva, utan stora grupper i samhället.

Både tjejerna är funktionshindrade, även om de menar att de faktiskt inte alls är hindrade i livet om kunskapen och anpassningen finns.

Åsa sitter i rullstol, medan Miriams handikapp inte är lika uppenbart; hon har två neuropsykiatriska diagnoser, ADHD och Tourettes syndrom. Lyssna igen 9 - 9.30 om du  vill möta två kvinnor som har viktigta saker att berätta.

Ett bevis för att deras ord är fångande är det faktum att jag faktiskt lyckades koncentrera mig. Trots att Miriam hade med sig en 11 veckors valp.

Allt smått har en fantastisk förmåga att distrahera mitt intellekt, men faktiskt...valpen hann tugga sönder både en plastmugg och slita sönder ett antal pappersservetter utan att jag ens märkte det...eftersom samtalet med matte och hennes kompis absorberade mig så.

Nu ska jag hem och smälta alla intryck...så hörs vi igen imorgonbitti...redo för en ny radioresa.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista