Tisdag den 3 juni

Igår uppstod diskussionen: Är ”raggare” ett ok ord? 7.15 gästades morgonprogrammet av Lena Lundström, vice ordförande i Club Redline, den klubb i Luleå som ”värnar den svenska raggarkulturen”.  Fast nån raggare känner hon sig inte som, istället presenterar hon sig som ”bilburen medelålders”.

Mina fördomar om ”raggarbrudar” föll på skam då pigga förskolläraren, tillika seriöst bilintresserade, Lena Lundström klev in i morgonstudion redan klockan sju.

Möjligtvis att det gröna nagellacket  antydde något speciellt - det visade sig att nagellacket matchade perfekt med de pumps som Lena hade på sig i lördags då det var cruising i Luleå.

Lena gav mig en inblick i den numer medelålders raggarkulturen, som handlar betydligt mer om dyra bilar, blank lack och familjehobby än rosthögar, inofficiella raggarrundor och bus av det mindre roliga slaget.

Familjens döttrar har ända sen de var små hängt med i de amerikanska bilarna, på cruising-äventyr ner till Rättvik till exempel. I sommar siktar Lena och company bland annat på en cruising nästgårds, i Boden sista helgen i augusti.

”Pärlan” på bild är för övrigt en Pontiac Belleville-66, cab. Fin bil. Fin årgång (tycker undertecknad 660818). 

Imorgon ska för övrigt Lena Lundberg skjutsa lyckliga studenter i den.

Student-festligheterna har varit ytterligare ett tema denna tisdag och jag har iklätt mig rollen av moraltant.

Fokhälsointitutet har gjort en kartläggning av studenternas alkoholvanorna och kommit fram till förskräckande resultat; om man nu inte tycker det är ok att studenten numer ofta innebär ett utdraget pärlband av alkoholindränkta fester som kulminerar i examensveckan.

Folkhälsointitutets karläggning visar också att så gott som varenda skola har en alkohol- och drogpolicy; som man också följer förutom just under studenttiden, då det blivit praxis att det är ok med champagnefrukost och därmed alkoholpåverkade elever på skolan.

I dagspressen i Norrbotten kan man idag läsa att ex Luleå kommun aviserar noll-tolerans i samband med examen. Hoppas få höra i P4 under eftermiddagen hur man ämnar kontrollera att detta verkligen efterlevs.

Lär väl inte bli alkolås på skolporten ut till trappan, som gästtyckaren Rony Olovsson föreslog som radikalt recept mot studentfylla i skolan. Nu får Ronny sommarlov från morgonsändningarna, men är snart tillbaks i P4 som min bisittare under sommarens sändningar av Efter 12, i P4-riks.

Kostar på att hålla moralflaggan högt. Nu är jag sömnig och väljer sängen framför solen.

Men först vill jag gärna tipsa dig om att lyssna igen cirka 7.40 - då handlade det om landstinget som vill att Norrbotten ska bli en attraktiv landsände för alla; även för HBT-personer (homo-bisexuella och transpersoner) som möts av många fördomar.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista