1 av 3
Jag firade radio-julaftonskväll med tomten i P4 2007. Sen dess...Harry i mitt hjärta.../Lena
2 av 3
Mikael Hugosson, VD för Alviksgården, nyfiken på rollen som programledare...
3 av 3
VD Hugosson har mycket att tänka på - men det stoppar inte hans nyfikenhet...

Torsdag den 9 oktober

Vi minns Harry Nyman - hela Sveriges Radiotomte - och så tussade vi ihop bröderna Stig och Börje Salming i en verbal bordshockeymatch.

Efter klockan sju denna morgon - då dagen precis börjat gry - fick vi en glimt av det nattliga mörkret i Kalix; mörkret som råder sedan den 1 oktober, då kommunen av besparingsskäl började med att släcka gatubelysningen mellan klockan 00.15 och 04.45.

Tekniska chefen i Kalix bekräftade det man kunde ana - att han fått ta emot en hel del ris under senaste veckan från ilskna Kalixbor. Dock har han även fått ett ”äntligen”-samtal: ”Äntligen kan man se stjärnhimlen ordentligt untan att gatubelysningen smutsar ner”.

Ca 7.40 fick vi svinkoll i morgonprogrammet, tack vare vår gäst Mikael Hugosson. Som VD för Alviksgården, där det upptäcktes salmonella-bakterier i grisbesättningen i tisdags, har han en hel del att fundera på.

Olika scenarior finns; det värst kan innebära att gården måste totalsaneras - det vill säga stå helt tom, rengöras för att sen börja om från början efter 6 månader - 1 år. Någor Mikael Hugosson inte tvekar att göra, om det skulle bli så illa.

På onsdag nästa vecka kommer provsvaren då Mikael och hans anställda får besked om vad som gäller. Tills dess är det ovisshet och en tillvaro i limbo som gäller.

Beundransvärt får jag säga att VD Hugosson - mitt i allt detta - förmår uppvisa en genuin nyfikenhet. De flesta av våra gäster brukar ha fullt upp med gäst-perspektivet, men Mikael nöjde sig inte med detta. Han ville gärna veta hur det fungerar med musiken och vilken manöver som får det att låta i etern. Han var välkommen på ett studiebesök vid programledarmikrofonen:)

Dagens skönaste skratt levererade nyvakne men alerte hockeybacken Pierre Johnsson. Han sken som solen i Karlstad via etervågorna och fick åtminstone mig på gediget gott morgonhumör.

Vi ringde honom, eftersom vi ville välkomna honom till länet i egenskap av relativt nyinflyttad norrbottning. Han passerade för övrigt redaktionens Norrlands-test med ett nödrop, vilket gör att han fick vår stämpel i passet och förhoppningsvis gav självförtroende inför kvällens match mot Frölunda. 

Pierre var den förste hockeybacken av tre, som hördes i morgonprogrammet den här torsdagen. En kvart efter honom (ca 8.40)  gjorde bröderna Stig och Börje Salming entré - lätt facinerande med glada över att deras gamla hockeyspel genererar 23.000 kronor till världens barn. Minst. Vi stänger auktionen imorgonbitti kl 09.00.

Jag tror personligen gränsen är nådd med 23.000 kr. David tror däremot att det finns en smart spekulant som håller inne sitt bud till 08.59 imorgon och toppar 23.000 kronor. För en gångs skull hoppas jag att jag har fel. Och David därmed rätt. Det vore roligt för Världens barn.

Sista halvtimmen i programmet dedikerar vi till Harry Nyman, skådespelaren, artisten, profilen och människan dom inte längre finns med oss i jordelivet.

Pelle Lindblom, vän och kollega, som i 15 år sänt radio tillsammans med Harry i rollen som jultomten, var vår gäst och hjälpte oss minnas med ljudklipp som fick oss att le av värme denna råkalla, grå oktobermorgon. Hoppas du log med oss...

Lena

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista