1 av 4
Lisbeth i Överkalix tyckte vi klagade på vädret. Och skickade en påminnelse om den fantastiska hösten-2008...
2 av 4
Paula & Katrin laddar inför gemensamt releaseparty på torsdag.
3 av 4
Anna agerar välkomstkommitté åt gästande Anders Danielsson.
4 av 4
Vardag i morgonstudion; gäster justerar mikrofoner och slipar argument...

Tisdag den 14 oktober

Intensiv tisdag med hög allmänbildningsfaktor. För programledarna om inte annat...

Efter glädjeyran på börsen, med toppnoteringar för Dow-Jones index i New York, började jag reflektera över det faktum att jag faktiskt hade dålig koll på det där med Dow-Jones.

Efter en snabbsökning på nätet visade sig att detta börsindex fått sitt namn efter två journalister, Dow och Jones, som på 1880-talet bildade bolag i USA.

Och även om alla glömt deras bolag så är deras namn på allas läppar i dessa tider (med hjälp fr lyssnarna kunde jag till och med fixa uttalet till slut).

Callne-Fjellsröm-index steg också allt eftersom morgonminuterna tickade på. Det kändes skönt att äntligen få möta Anders Danielsson, chef för brottsutredningar vid polisen i Norrbotten och ställa frågorna vi grunnat på ett tag.

Den senaste månaden har Danielsson agerat polisens talesman och  uttalat sig i media om Caroline Stenwalls försvinnande - även om det på senaste tiden mest handlat om ”det kan jag inte kommentera”.

Vilket som väntat också var responsen då vi frågade om de braskande kvällstidningsrubrikerna, som handlat om Carolines blod på en bilmatta och diverse bilmärken.

Då vi ändå var inne på information och icke-information kunde jag inte låta bli att fråga om ett annat fall som fått rubriker under hösten; skotten på Porsön.

Hur kunde polisen hävda att det var två skott som avlossats, när allmänhetens vittnesmål och bilder i tidningen vittnade om något helt annat?

Anders Danielsson konstaterade bara lugnt att saken utreds och det finns ett förbättringspotential, då det handlar om polisens sätt att hantera information till allmänheten och media. (lyssna igen 7.40 om du är nyfiken på hur polisen arbetar med Caroline-fallet).

Efter halvnio denna morgon fick skogsbolaget SCA stå till svars; SCA representerat av Hans Djurström som är skötselansvarig för länets skogar.

Naturskyddsföreningen i Norrbotten - där Virppi Törskog, ordförande i länet, var talesperson denna morgon - menar att skogsbolaget begått så många felaktigheter att de inte förtjänar sin FSC-stämpel.

Och vad är då FSC (Forest Stewartship Council)?...jo en internationell organisation som verkar för socialt ansvarstagande och miljöhänsyn då det handlar om skogsavverkning. Har trädgårdsmöblerna eller grillkolen du köper en sån stämpel, ja då ska du känna dig trygg med att det inte t ex handlar om möbler tillverkade av regnskog.

SCA får stämpla sin produkter men Naturskyddsföreningen har inventerat avverkningar och kommanse sådana - och menar att bolaget begått för många fel för att göra sig förtjänt av ”miljöstämpeln”; till exempel avverkades 300 år gamla träd i Mårdsel, Gällivare, så sent som i våras.

Hans Djurström bekräftade och beklagade att fel har begåtts, men att arbetet pågår för att framtiden undvika ekologiska övertramp och snedsteg i skogen.

Hur det blir med FSC-stämpeln får vi veta inom en vecka - just nu så granskas skogsbolaget SCA av den internationella organisationens egna reviosorer/kontrollanter.

Hoppas du hängde med i svängarna, för det är viktiga grejer. Nu vet i alla fall jag vilken stämpel jag ska söka efter nästa gång jag köper grillkol.

Fast det kan ju dröja. Är inte direkt säsong. Gråmulet och vått idag, min kollega Anna antydde att hon tyckte att det var höstens hittills mörkaste morgon. Kanske att det kunde tolkas som ett klagomål. Lisbeth i Överkalix skickade i alla fall fantastiska bilder som uppmuntran och påminnelse om den milda, färgsprakande höst vi just nu lever mitt uppe i. Även om det råkar vara en aning grått just denna tisdag.

Reach the Sky - så heter titelspåret på Katrin Grönlunds debut-CD som kommer ut denna vecka. Vi bestämde att den just denna morgon handlade om en sprakande hösthimmel, då Katrin gästade morgonstudion tillsammans med väninnan och kollegan Paula Fahlander, som samtidigt ger ut en bok. Gemensamt relase-party på torsdag men vi firade uppfyllda drömmar i förskott.

En tanke till David Z, som däckades av rejäl höstförkylning igårkväll. Vi hoppas på hög krya-på-sig-faktor så att morgonredaktione snart är komplett. Då trivs vi bäst.

Imorgonbitti är det Anna som väcker dig.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista