Vit käpp med gul "doppsko". Bra i snömodd för den som har ledsyn.

Onsdag den 15 oktober

Den Vita Käppens dag firas över hela världen. Så även i morgonstudion. ”Synskade-panelen” ger oss vyer från ett perspektiv vi ofta glömmer. Slaget om Norrbotten fortsätter och idag var det inga oklarheter när taxichauffören från Boden vann sin första seger. Lövhalkan har slagit till mot tågspåren och vi fick lära oss att alla tåg har sandutrustning så de kan sanda om det går tungt i uppförsbackarna.

15 oktober är Vita käppens dag och vår onsdagspanel fanns idag på Synskadades riksförbund, SRF, i Luleå. Anita Mäki, Tord Keskitalo, Tomas tillberg och Ann-Britt Krekula, med olika synskador och erfarenheter men gemensamt har de att de är engagerade i SRF.

Slaget om Norrbotten tävlar vidare, imorse fick Jonas Johansson chansen att ta över ledartröjan och det gjorde han också. På fredag kvart över sju drar han i handbromsen på sin taxi och tävlar igen!

Lövhalkan slår till...och jag som knappt visste att det fanns! Halkan som vi fokuserade på finns på tågspåren runt om i landet och orsakar enligt SJ stora förseningar. Björn Svanberg, anläggingschef på Banverket i Luleå lärde oss mycket om hur de jobbar för att förebygga halkan på rälsen så att inte godstågen ska halka bakåt i uppförsbackarna, eller för all del, persontågen i nedförsbackar. Sandutrustning finns på alla tåg så risken att bli ståendes med tåget ska vara liten.

Harry Rantakyrö, Gruvtolvans ordförande var nästan med på morgonen. När vi ringde kom vi till Harrys telefonsvarare där jag hoppas att vi lämnade ett meddelande: ”Hej, det här är Anna och Lena i morgonstudion, vi vill höra vad du har att säga om att LKAB vill släppa på förbudet att det bara får talas svenska i gruvradion.” Kravet på svenska i gruvradion infördes en gång i tiden för att få stopp på den så kallade gruvengelskan, finska blandad med svenska. Men eftersom antalet utländska gruvarbetare ökar vill alltså LKAB släppa på förbudet.

Nu finns det en kommenteringsfunktion på hemsidan:sverigesradio.se/norrbotten klicka på morgon och gå in på dagens datum och lämna ett avtryck. Kom bara ihåg att alla kan läsa vad som skrivs där..

Anna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista