Skol-DM i basket pågår just nu i Arcushallen.

Torsdagen den 16 oktober

Gruvengelska av olika varianter florerade i morgonprogrammet denna morgon. Liksom det livligaste studsande som någonsin hörts i P4 under arla morgonstund.

Just nu pågår Skol-DM i basket ute på Arcushallen. Dagens första uppkast skedde 8.30 och strax efter det fanns reporter-Anna på plats ute i hallen. Hon tappade hakan när hon öppnade dörren till hallen och det bokstavligt talat kryllade av barn och bollar.

Lyssna igen 9 - 9.30, om du är nyfiken på vad deltagande ungdomar och David Vischer, f d coach för Plannja har att säga om jätte-arrangemanget med över 50 deltagande lag från hela länet.

Dessutom var det kul att höra utflyttade Nwe York-bon Davids tankar om morgonens (onsdagkvällen i USA) avslutande presidentkandidat-debatt. Obama solklar vinnare enligt Vischer.

Vi hade en egen debatt i morgonstudion. Igår läste vi om den potentiella språkförbistringen i Kiruna-gruvan. Det talas om att LKAB ska lätta på kravet om enbart svenska som språk för att kommunicera i radion under jord.

Mats Pettersson, personaldirektör LKAB, svarade extremt diplomatiskt. Som företag måste man alltid vara beredd att förändra sina regler, då premisserna förändras.

Men jag lovar...då har vi ett gruvfack som går i taket inför tanken att vara tvungen att lära sig korrekt ”gruvengelska”. Harry Rantakyrä var mycket tydlig med sitt budskap i den frågan.

Personaldirektören trodde dock inte att det ska bli en tvistefråga och poängterade att säkerheten alltid går först. Så än så länge är det är tolk som gäller när de slovakiska ”gästarbetarna” ska kommunicera i gruvan.

Kanske att situationen blir annorlunda i Pajala om en gruva etableras där, under kanadensisk flagg. Med arbetskraft från såväl Finland som Sverige kanske det landar i att engelska faktiskt är det språk som är säkrast...

Engelsmannen Paul Fischer har redan hållit den första kursen i korrekt ”gruvengelska”. Paul som för övrigt bott i Pajala i snart 30 år fick spontant ett hyllningsbrev från ”en dam i Pajala” - som prisade hans gentlemannamässiga beteende, som enligt denna brevskrivare inte är en dussinvara bland de ”vanliga” Pajala-männen.

En Pajala-man kan vi numer kalla Lennart Brännwall, nyinflyttad till Teurajärvi sen en månad tillbaks. Han lämnade bygden för snart 50 år sen. Återvänder nu på ålderdomen till hembygden för att få lugn och ro - och slippa parkeringsböter:). Teurajärvi har dessutom fått ytterligare ett plus i befolkningsstatistiken då även grannen är en hemvändare, efter ett liv i Stockholm.

Kattakuten vittnade om att det är kärva tider för övergivna katter, nu när vinterkylan kryper allt närmare. Den ideella organisationen är i desperat behov av tillfälliga hem för övergivna och ibland lätt förvildade katter. Vem vet...kanske kan en egensinnig katt ge ditt liv en ny riktning.

Vår riktning på morgonredaktionen lutar redan nu mot fredagmorgon - då vi bland annat ser fram emot Slaget om Norrbotten och besök av musikaliska jurister.

Ha det. Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista