1 av 2
Clownen Stefan & hans vänner Elvis & Margit...väckte skräckblandad förtjusning hos morgonredaktionen.
2 av 2
För att förvandla sig till clown snackade trion upp sig medan P4-musiken flödade...

Fredag den 24 oktober

Självaste FN-dagen och vi försökte skapa en fredlig och demokratisk stämning i studion. Och lugn. Trots att David har kvar spår av sin barndoms skräck för clowner...och vi faktiskt fick besök av en hel trio rödnästa.

Just nu gästspelar Jens Nilsson och hans kollegor Maria Granhagen samt Lena E Forslund på Norrbottensteatern,  i egenskap av sina alteregon clownerna Stefan, Elvis och Margit.

I morgonstudion fick vi bevittna ett seriöst förvandlingsnummer till clowner - clowner som inte har något med cirkusens dråplighetskungar att göra, utan en teaterteknik som har sitt ursprung redan i medeltidens Comedia del Arte.

Och med Davids clown-fobi gick det bara bra. I bemärkelsen att han såg lugnare ut än undertecknad, som blev rätt överväldigad av clown-trions intensitet; och väldigt röda näsor... (9 - 9.30).

I Costa Rica är FN-dagen nationell helgdag. I Sverige och de flesta av världens länder väljer vi att ha det som en temadag. I Jokkmokk firar man med en ceremoni utanför kulturhuset, med vajande FN-flagga och en nödvändig påminnelse om demokratin som inte är en självklarhet.

En lyssnare skrev in och påminde oss om att ”vår vän Stefan Gunnarsson” fyller 40 år. ”Läge för terror” tyckte brevskrivaren och eventuellt syftade han på min & Davids skönsång, som vi gett prov på tidigare denna vecka då vi till exempel sjöng för fotograf Edvin Nilsson som fyllde 80 år i måndags.

Men vi valde att avstå från terror av respekt för FN-dagen och Stefan, men sänder på detta sätt ett varmt grattis på födelsedagen till Bodens främsta musik-profil (sorry Brolle) och morgonprogrammet alldeles egen ”jingel-röst”. Kram till Stefan och förstås till dig som är trogen morgonlyssnare. Trevlig helg!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista