1 av 3
Rolf Styrefors med/på sin egen "fiskaruppfinning".
2 av 3
Den mystiska gröna manicken...visade sig vara en slipmaskin.
3 av 3
Vår innovatör och inspiratör: Lech Kaniuk, som idag reflekterade över den nya produkten reflex på burk.

Torsdag 30 oktober

Innovationsrådet i P4 gjorde entré i din radio denna morgon. Nyskapande radio på riktigt. Innovatören Lech Kaniuk är vår expert och inspiratör, men även du som lyssnar är med i ”rådet”.

Till exempel Rolf Styrefors från Kalix som denna morgon berättade om ”vägen till ett lyckosamt fiskarfänge”.

Själv är Rolf för ödmjuk för att kalla det en uppfinning utan väljer att kalla det för en av sina ”konstruktioner”; en spång ut till en liten fiskeplattform, där man faktiskt till och med kan rymma två personer.

Att vi kom i kontakt med Rolf beror på att han var en av de lyssnare som hörde av sig med respons på den mystiska gröna maskinen vi presenterade förra vecken.

Förra veckan beöskte Lech Kaniuk, vår innovatör, Tekniska mässan i Älvsjö. I direktsändning sprang han på ”en grön maskin, stor nog att krypa in i och så sprutar den in såväl sand som vatten”.

Jag föreslog att det var en spa-maskin, strand-turbo med sand och saltvatten. Fullt så skönt ska vi dock inte ha det. Det var en slipmaskin för maskinellt bruk. Men kanske att min spa- och peelingmaskin kan vara en framtidsprodukt?

Geggamojja-maskin för barn var ett lyssnarförslag, liksom Rolf Styrefors tanke om ett ”slit-maskin” för jeans om man vill ”sten-tvätta” på hemmaplan. Det var för denna kreativa tanke som Rolf belönas med en alleles ny svensk patentsökt uppfinning: Reflex på burk.

Vi försökte testa produkten i direktsändning genom att mörklägga och lysa med ficklampa. Det närmsta vi kom en reflekterande effekt var att jeansen glimrade i mörkret...snyggt på disco men ingenting som kan konkurrera i trafikenmed en hederlig reflexväst.

Dock kan vi väl konstatera att Innovationsrådets testmiljö inte var optimal, så vi ska inte denna svenska patentsökta uppfinning.

Rolf Styrefors, som är gammal polis, får fortsätta testverksamheten, för nu skickar jag spray-burken (och en gammal hederlig reflex) till honom som tack för hans medverkan i Innovationsrådet i P4.

Nästa vecka testar vi en ny produkt - som kan bli din ifall du bidrar med en kreativ tanke. Lech presenterade ett problem som du kan hjälpa till att lösa:

Då man går till tvättstugan - om man bor i lägenhet utan egen tvättmaskin - så är det otympligt att släpa med sig hela förpackningen med tvättmedel jämte smutskläderna.

Jag föreslog att han skulle portionera en lagom mängd tvättmedel i en diskad syltburk - men jag tror att Lech hoppas på antingen något originellare eller möjligtvis lite mer designat.

Hör av dig med förslag: morgon.norrbotten@sr.se eller 0920/22 16 18 (till vår telefonsvarare).

Svaga vindar blåser i länet idag om vi ska tro meteorologen. Piteå Havsbad rustar dock för Stormen. Imorgon är det premiär för den magiska föreställningen och vi gjorde ett nedslag där för att kolla hur intesivt nerverna dallrar hos bland annat producenten Robert Bronett - och huvudrollsinnehavaren Peter Varg. (lyssna igen 7.40 om du är nyfiken på Stormen).

Mer svårdefinierad men spännande kultur bjöd vi på 8.40 då vi mötte kritikerrosade bandet Detektivbyrån, just nu på besök i länet. Alla dragspelsälskare borde jubla - hyllad dragspelsmusik som tilltalar alla ålderskategorier.

I övrigt vill jag även här i skrift - och inte bara i programmet - hälsa nynorrbottningen Johan Barréus med famillj välkommen till Norrbotten. Mitt i den gnistrande vårvintern flyttade Johan, som är försäljningschef på IKEA, till Haparanda från Älmhult i de småländska skogarna.

”Det kanske låter tragiskt men det var det vackraste jag någonsin sett att komma upp till Norrbotten under den här årstiden”.

Vi ser inget tragiskt i det hela...bara som en fantastiskt lovsång till norra Sverige och sådan sång får vi aldrig nog av i det här programmet. Tack för det Johan...vi blev glada av att höra dig!

Är redan nu förväntansfull inför morgondagen. Det är nämligen inte varje morgon vi gästas av en person som betecknas ”geni” och ”underbarn”: Rickard Johansson, 11 år, kommer till studion och spelar bluesgitarr.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista