Fredag den 9 januari

Palestina-gruppens engagemang i Luleå må vara aldrig så hett. Och ovationerna för Peter Mattei ville aldrig ta slut efter gårdagens föreställning av Don Giovanni. Detta belyste vi med tydlighet i dagens program. Men det kan inte hjälpas....det jag personligen bär med mig - som ett lite sorgset faktum - är att det var sista morgonen i David Zimmers sällskap. I alla fall på ett bra tag... 

Jag tror mig kunna framföra ett varmt tack inte minst å alla lyssnares vägnar, som nu under hösten kunnat glädja sig åt Davids distinkta stämma och alerta betraktelser. Jag har sanna mina ord glatt mig och trivts i Davids sällskap.

Och jag vill gärna tro att det inte är för att David vantrivs med mig som han bestämt sig för att inleda 2009 med helt andra arbetskamrater. Fast det är å andra sidan ett faktum - jag kan inte riktigt mäta mig med snabba, blanka amerikanska travhästar. Inte på en travbana i alla fall...

Möjligtvis att jag skulle vinna i en radiostudio, men David har beslutat sig för att byta klimat och arbetsmiljö och all respekt för människor som lyssnar på sin inre röst.

Så lycka till i Florida, Zimmer! Vi lär höra mer av dig framöver, även om jag personligen tillbringar vårens tidiga mornar i annat sällskap. Mer om det nästa vecka. Jag kan utlova spännande dynamik även i fortsättningen och kan avslöja så mycket att det krävs många, högkvalitativa ”lekkamrater” för att ersätta David. Och så ska ske!

För att återkomma till det övriga programinnehållet så fick Palestina-gruppen i Luleå komma till tals, apropå en manifestation de ska ha i Luleå nu till helgen.

Det hettade till ordentligt och engagemanget gick inte att ta fel på. Men alla vet så klart att myntet alltid har två sidor och att livet inte är så enkelt att det finns entydiga ”bad guys och good guys”.

Det finns förstås inte en chans att vi skulle kunna reda ut eller ens belysa en av världens mest tilltrasslade konflikter under 5 minuter morgonradio. Men det känns ändå angeläget att väcka tankar & känslor kring ett aktuellt skeende i världen, vilket våra morgongäster onekligen gjorde.

Inatt enades FN:s säkerhetsråd kring en resolution om omdelbar vapenvila och ett krav att Israel ska dra sig ut ur Gaza. Må det vara ett frö till hopp om ett slut på den akuta kris- och krigssituationen om inte annat...

De stora länstidningarna hann inte med att få in recensioner av Don Giovanni, den utsålda föreställningen på Kulturens Hus. Desto mer angeläget att vi fick ”folkets recencion” genom kommunalrådet Karl Petersen. Han vittnade om stående ovationer som aldrig ville ta slut och en sann fest från början till slut.

Morgonfesten för den här veckan är över. På måndag är det Anna som väcker dig, efter väl förtjänad ledighet. Tills dess: trevlig helg!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".