1 av 2
Tord Gustavsson, Norrbottens ornitologiska förening, en nyckelperson om du vill vara med och tävla i vinterfågelmatnings-DM!
2 av 2
Ulf Öystilä, hoppfull mäklare trots kännbar lågkonjunktur.

Callne & co; onsdag den 14 januari

Småfåglar, småhus och små och stora stavfel var något av det morgonens program landade i.

Ronny Olovsson, mitt ”company” denna vecka skämmer bort mig. Han anländer vid sjusnåret, inte bara med ny andlig energi utan även frukostmacka och yougurt. Sån lyx är jag inte van vid. Men det vore inte svårt att vänja sig...

Vi inledde lite mjukt med att gratta Överkalix. Mer specifikt landade gratulationen hos Systembolagets butikschef Ruth Engström.

Bygdens butik är i SM-final, då det handlar om att bli Sveriges bästa Systembolag; och det har ingenting som helst att göra med mängden alkohol man säljer, det fick vi fullt klart för oss! Vi håller tummarna för Överkalix den 28 februari, då en av fyra ska vaskas fram som vinnare. (7.15)

Rättstavning - eller kanske snarare felstavning - var nästa ämne vi kastade oss in i. 

Nordstedts förlag har sammanställt en lista över Sveriges vanligaste felstavningar. Vi förundrades något över det faktum att fåtölj allt som oftast tydligen blir ”fotölj” (finns t e x 18 ”fotåljer” till salu på blocket i Norrbotten).

Och jag personligen förskräcktes, då jag genom att läsa listan insåg att jag själv hade kunnat trilla dit på ordet följaktligen...som INTE stavas ”följdaktligen”. Men med tanke på att det det finns på listan över de vanligaste felstavade f-orden så är jag ju i alla fall inte ensam... (7.40)

1 januari drog Norrbottens ornitologiska förening igång en vinterfågel-matartävling. Det gäller att identifiera så många arter som möjligt vid sitt fågelbord. Distriktsmästerskap i två landskapsklasser; Lappland och Norrbotten.

Tord Gustavsson lärde oss vilka delikatesser som lockar fåglar. Solrosfrön, späck och jordnötter är bra grejer på vinterfåglarnas smörgåsbord. Och trots att det faktiskt inte är undersökt, så behöver vi inte oroa oss för jornnötsallergi bland fåglarna, gav Tord tryggt besked om. Men för all del, inga salta nötter - salt är inget fåglar har pippi på; tvärtom är det skadligt för dem. (8.10)

Lågkonjunktur råder och det märker inte minst mäklarbranchen av. Ulf Öyistilä, mäklare sen 35 år tillbaks, var dock hoppfull. Räntorna sjunker och för den modiga så är det ju faktiskt köparens marknad. Men försiktighet råder bland såväl köpare som säljare, precis som ibörjan av 90-talet.

I januari och september är det toppar i efterfrågan av familjerådgivning; vi krisar i äktenskapen och det märks faktiskt även hos mäklarna. Vid dessa tider kommer det även fler objekt till försäljning. Så man kan väl krasst konstatera att det dåliga äktenskapsläget kanske delvis kompenserar den rådande lågkonjunkturen i mäklarbranchen. Om nu nån vågar köpa...;kanske när våren och kärleken blommar och nya par vill bygga bo. (8.40)

I morgon bygger vi vidare på det här med stavning...ibland är det svårt att få till även om man vill. Dyslexi är ett stort problem och föräldrar menar att barnen som lider av läs- och skrivsvårigheter inte får det stöd de borde få i skolan.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".