1 av 2
Kylslagen morgon i Norrbotten. Foto: Mats På Vägen
2 av 2
Granar "som står mitt i kläderna". Foto: Mats På Vägen

Callne & Co; torsdag den 15 januari

Ronny vittnade om en snabb tripp till brevlådan iklädd morgonrock och tofflor. Vi tror honom utan bildvevis. Inte minst eftersom lyssnaren ”Mats på Vägen” dokumenterat denna kylslagna torsdagmorgon i norr.

Visst är det helt uppenbart; till och med granarna drar ihop sig till skydd i kylan. Medborgarjournalistik à la morgonprogrammet...

Minus 37 grader fick vi en rapport om från Slagnäs från en anonym lyssnare. Jag frågade hur det kändes och samma anonyma lyssnare vittnade om 4P: Pytte-Pitt Pansar-Pung...

I studion fick vi upp värmet inte minst genom musiken. Boney M med Ma Baker  lyckliggjorden till exempel kompanjon Olovsson.

Vi har dock inte bara varit lättsinninga. Till exempel hade vi ett i allra högsta grad seriöst samtal med Carina Ruotimaa i Kiruna, som är med i föräldraföreningen för dyslektiska barn. Hon har själv tre barn med diagnosen Dyslexi och berättade hur barnen fått kämpa i skolan; hur hon själv faktiskt förordar speciella klasser för barn med läs- och skrivsvårigheter, för att man ska få rätt stöd.

Själv är jag Dyspraktiker. Tänk om skolan gått ut på att vara en fena på att byta däck och få skruvmejseln att ligga rätt i hand. Jag hade blivit ständigt bekräftad som en looser, kämpat utan att någonsin kunnat bli riktigt bra i alla fall. Nu råkar jag vara snabb på att läsa och hyfsad på att memorera och den teoretiskt inriktade skolan bekräftade mig positivt.

Tänk om alla barn fick vakna till en skoldag där de alla fick utrymme och chans att finna och utveckla sina talanger...

Nu måste jag rusa...kaluifsen ska få sig en genomgång hos frisören. Om bara förkylningen som landat i min kropp under natten retirerar så kommer jag vara superladdad för fredagmorgon i P4!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".