Regissören Rasmus Lindberg besökte morgonstudion på väg till repetitionerna på Norrbottensteatern.

Måndag 19 januari

Första dagen på veckan besökte regissören Rasmus Lindberg morgonstudion. Efter en utflykt från länet på några år är han tillbaka på Norrbottensteatern där hans pjäs ”Förödelsedagsbarnet” spelas ikväll. En bra start på veckan i P4!

Två av tre svenskar vet inte att det är val till EU-parlamentet i år. Bara 31 procent av 1 000 personer som tillfrågats av TNS Gallup svarade 2009 på frågan om vilket år nästa val hålls.Över hälften sade att de är ointresserade av valet enligt undersökningen. Karla Wixe från Luleå landade i EU-huvudstaden Bryssel igår kväll för att idag börja sin praktik på North Sweden European Office som är  Norrbottens och Västerbottens gemensamma EU-kontor. Målet med verksamheten är att skapa förutsättningar för regionens företag, akademi och offentlig verksamhet att agera framgångsrikt på EU-arenan. Fler ord för lobbyorganisation...Karla hade hunnit komma bort sig lite, fått ett paraply och  sett parlamentsbyggnaden i mörker. Praktiken sträcker sig över parlamentsvalet i juni så innan hemresan har hon förmodligen också hunnit skaffa sig mycket kunskap om Europas makthuvudstad.

Rasmus Lindberg från Luleå tog examen från Dramatiska Institutets regilinje i december. Nu är han regissör på Norrbottensteatern och alltså tillbaka på hemmaplan. Ikväll spelas hans pjäs ”Förödelsedagsbarnet” i Luleå i samarbete med Jämtlands länsteater och Riksteatern. Rasmus försökte sig på en karriär som skådespelare men efter att ha sökt scenskolor många gånger(ca 12-14 ggr) insåg han att dramatiken han skrev under tiden var bra och då lade han skådespeleriet åt sidan. Nu ägnar han sig åt det otacksamma, ensamma yrkesvalet som regissör och repeterar pjäsen K+M+R+L som har premiär i mars.

Hjördis Svensson i Moskosel har efter sin medverkan i Norrbottensnytt i fredags blivit något av en rikskändis. Hjördis hörde av sig till radion  för att avreagera sin ilska över att det var strömlöst och att Vattenfalls telefonsvarare svarade att de redan visste om det och uppmanade i det här fallet Hjördis att gå in på internet för att hålla sig uppdaterad. Ingen ström, inget internet...och inget morgonkaffe! Strömmen kom tillbaka vid lunch i fredags men det hade hunnit bli så pass kallt att kylan tog hårt på Hjördis. Men inget ont som inte har något gott med sig, nu har Hjördis sotat pannan i huset och skrivit en inköpslista på saker som är bra att ha när strömmen går: ljus, spritkök och ficklampa. Något för oss andra att skriva upp på inköpslistan också.

/Anna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".