Bo Renberg, retoriker i cykeljacka!

Callne & co; onsdag den 21 januari

Idag kan vi förenas i en kollektiv väderkänsla i hela länet; snö på kinden! Snöfall i Norrbotten, men vi skötte oss i trafiken under morgonen. Bo Renberg, vår gäst, fick dock ta bilen istället för cykeln som planerat...

Retoriker Renberg hade vi bjudit till studion för en analys av det invigningstal som Barack Obama höll igår. Förväntningarna på talet låg på den nivå att Renbergs summering var klockren:

”Obamas presidenttid kan inte börja med annat än en besvikelse...förväntningarna är enorma -och det gäller också retoriken.”

Att USA fått en sällsynt vältalig president råder det dock ingen tvekan om.

Tvivel känner dock vissa forskare kring effekten av akupunkturnålar. En studie utförd i Tyskland visar att ”fusknålar” i princip fungerar lika bra - vilket antyder att placebo-effekten även gäller alternativa behandlingsmetoder.

Jag och Åsa spekulerade om detta, men det kändes bra att vi innan morgonen var över faktiskt fick prata med Roger Svensson, som själv är akupunktör.

”Akupunktören som stack”...från Piteå till Eslöv, för att bredda marknaden och få närheten till kontinenten.

Han menade att det är svårt att göra studier som den i Tyskland och att resultatet kan ifrågasättas, även om placebo-effekten generellt är ett faktum. Roger tänker i alla fall inte byta ut sina riktiga nålar om ”fusknålar” som inte går igenom huden.

”Akupunkturen har dokumenterad effekt och tusentals år på nacken”, som Roger summerade. I nacken, får man väl även säga...

Skoluniform, apropå en insändare vi läste i länspressen, var ett av de ämnen som avhandlades denna morgon. Åsikterna gick isär bland våra lyssnare.

”Ja - vad bra det vore både för ekonomin och barnen” menade vissa medan till exempel Krille skrev:

”Uniform...det hade man i Tyskland på 1940-talet”.

Just nu har jag samma känsla som ett barn på julafton. Timmarna kan inte gå nog fort tills 16.30 då SVT visar ett sammandrag av konståknings-EM och herrarnas korta program.

Alexander Majorov tävlar, klubbkamrat till döttrarna. Känns märkligt att få se tonårskillen jag lärt känna ur klubb-föräldraperspektiv på isen i TV.

Fast det är faktiskt tillräckligt märkligt att se honom live på träning, för att inte tala om tävling. Den vanliga slängiga tonårskillen blir plötsligt is-akrobatiken och känslan personifierad; konst och idrott i en skön förening där varenda skridskoskär har innebörd.

Magi på isen.

Vi håller tummarna att trollformeln fungerar i eftermiddag under kortprogrammet inför sträng, internationell domarjury.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".