1 av 3
En panda-hälsning från lyssnaren Birgit!
2 av 3
Ett kärt medialt återseende: Åsa Persson och Jan-Olov Madeleine Ågren.
3 av 3
Robert Ek följer med spänning Åsas internet-utforskande med NEO som sökord.

Callne & co; torsdag den 22 januari

Ordet och känslan ”tolerans” blev en tråd att spinna programmet kring, tack vår gäst Jan-Olov Madeleine Ågren. Han lyckades bra i sin ambition att ”röra runt i huvudet” på sina åhörare. I alla fall hos mig väcktes många nya tankar.

Imorgonbitti föreläser Jan-Olov Madeleine Ågren under landstingets ”morgonsamling” för allmänheten: ”Morgonrock”.

Och nog kommer det att rocka i huvudet på många då Jan-Olov väcker tankar. Temat för föreläsningen är tolerans och vad denna kan göra för att länet ska blomstra.

Tolerans är dock ett ord med två sidor vilket Madeleine effektivt illustrerade genom att säga: ”Du har en röd- och vitrandig tröja, Lena. Det kan jag tolerera...”

Hon undrade om jag skulle ta det som en komplimang. Knappast! Vid närmare eftertanke ligger ju tolerans långt bort på skalan, där gillande och uppskattning finns i den ände vi strävar mot...Men någonstans ska man ju börja.

Robert Ek från Norrbottensmusikens NEO var ännu en gäst. Och här landade vi att många av oss nog skulle kunna träna upp toleransen - som kanske till och med glider över i gillande - om vi har ett öppet, nyfiket sinne och faktiskt går på en konsert med ”konstmusik” som tema.

Helt lättillgänglig kanske inte genren är, men åtminstone jag blev nyfiken. Även Åsa kunde erkänna ett intresse. Enligt egen utsago mest för att Robert var trevlig och snygg. I nästa andetag erkände hon även en viss ”gumm-sjuka”...Ärligheten är en av de egenskaper jag uppskattar hos Åsa:)

Ikväll håller NEO konsert i Piteå innan de åker till Norge på turné.

Åsa sökte fakta på nätet under samtalet. Hon landade i en beskrivning av NEO som ”Near Earth Obejcts”. En term som NASA använder. Och det kanske inte är en dum beskrivning...för musik kan ju faktiskt vara både jordnära. Och himmelsk. I ett och samma stycke. Som livet självt - fast i ett musikaliskt koncentrat.

På tal om himmelskt så ser vi fram emot morgondagens gäst: Victoria från Boden,som bytt frisörstolen mot predikstolen och på söndag ska hålla sin första högmässa. Kanske kan vi bidra med tips till hennes predikan...

Igår pratade jag om köldknäppen i Bangkok som oväntat fått kärleken att hetta till mellan två pandor i en djurpark; som annars till personalens förtivlan sex-strejkar. Inte bra för artens fortbestånd...

Förmodligen var det detta som inspirerade lyssnaren Birgit att skicka in en bild - som lyste upp min morgon då jag kom till jobbet och öppnade mail-korgen.

Idag är det mildväder i Norrbotten. Inte för att vi är fullt lika utrotningshotade som jättepandorna, men ändå - vi får hoppas att plusgraderna inte har negativ effekt på nativiteten.

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".