1 av 5
Company Kaniuk in action
2 av 5
En silvrig presentpåse, ett antal tidningar, björntråd, ett skosnöre och en reflex...vad kan Lech göra av detta?
3 av 5
Linda Ponga blev årets unga innovatör i Kiruna - så här ser hennes nyskapande konst ut.
4 av 5
Lösningen på ett vardagsproblem...svettbindan; tidningspappret absorberar, det bland presentpapper stöter från och tråden skapar en fästanordning till armhålan.
5 av 5
Tidningsperspektiv i radiostudion; Mats Enbom och Jan-Erik Thelenius, NK.

Callne & co; den här veckan med Lech Kaniuk!

Callne & Kaniuk blir något av en fyra dagar lång innovationsbyrå - med tanke på att undertecknad ämnar nyttja Lech Kaniuks expertkompetens då det handlar om att vara just uppfinningsrik.  Det slumpmässigt utvalda materialet var begränsat, men den här morgonen lyckades Lech ändå skapa en lösning på luktproblemet i Norrbotten...

Varje morgon får Lech ett uppdrag; att under sändningen skapa en ”uppfinning” baserad på innehållet i min hemliga uppfinnar-påse.

Den här morgonen lanserade jag vardagsproblemet lukt; tänk den hypotetiska men för många realistiska situationen med svettiga tonårsbarn och träningskläder en masse...

Med en farstu, med rejält självdrag som i vår gamla gård, vore det inget problem, men i en modernt isolerad bostad är lukten ett faktum.

En lyssnare föreslog en klädlåda med kolfiberfläkt, men sånt material hade inte Lech att jobba med. Det handlade istället om prylar från min ”bra- och ha låda”.

Med precision nyttjade Lech säkerhetsnålen, som reflexen var fastsatt i, till att trä björntråden genom såväl tidningspapper och glansigt presentpapper och på så sätt få till ett lite paket att placera i armhålan  - och lanserade i direktsändning ”svettbindan”. Så behöver inte kläderna bli svettiga överhuvudtaget...

Kanske inte blir en föräsljningssuccé men bevisar om inte annat hur man kan träna upp hjärnan till lekfulla och kreativa lösningar. Även glödlampan verkade nog som en galen tanke en gång i tiden...i efterhand kan vi ju dock konstatera att det var en ljus idé.

”Årets unga innovatör i Kiruna” heter Linda Ponga med sitt företag Stålform i Norr. Hon har satsat helhjärtat ett halvår på sin nyskapande konst, där hon förenar ny teknik med samisk historia.

Ungefär 8.10 gratulerade vi Linda till utmärkelsen hon fick för några dagar sedan. Våga satsa om viljan pickar hårt i hjärtat, var Lindas roll till alla som står i det vägskäl hon själv var i för ett halvår sen då hon fattade beslutet att satsa på sitt företag.

Ännu en gratulation fanns det anledning att utdela strax före klockan åtta då det handlade om ett medborgarförslag i Älvsbyn - som faktiskt förverkligats. Nu lanserar kommunen en fototävling med Storforsen som tema. Elfrid Lindberg stod för medborgarförslaget som nu är verklighet.

Var lite orolig i spurten av programmet då vi fick finfrämmande från Norrbottenskuriren:

Tidningschefen Mats Enbom och projekt-redaktören Jan-Erik Thelenius fick till att börja med reagera på att delar av deras tidning blivit ”svett-binda”. Herrarna visade dock prov på ett öppet sinnelag och verkade lätt mest fascinerade över denna återanvändning.

De hanterade det också väl, då Lech - en representant för 80-talisterna - ifrågasatte papperstidningarnas överlevnad, eftersom de unga läser tidningen via nätet.

Kan ju kännas som en halvjobbig tes då man som tidningschef stolt ska presentera den nydaning tidningen står inför;  på måndag presenterar NK sitt nya tabloid-format för alla prenumeranter.

Jag tror dock, precis som redaktör Thelenius,  att även den unga generationen så småningom känner av en viss skärm-trötthet och upptäcker njutningen av en utdragen frukost med sinnligt bläddrande i pappersversionen av en tidning.

Fick under programmets sista skälvande minuter reda på att Lech inte bara är innovatör utan dessutom är en fena på klassiskt piano. Detta måste utredas. Så sker imorgonbitti!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".