1 av 4
Material till morgonens uppfinnar-uppdrag
2 av 4
Maira Söderberg, världens mest passionerade Laisvall-"dokumenterare"...gästade morgonstudion onsdag.
3 av 4
Principen för stövelhängaren...i normalfall hänger dock inte människan med i konceptet.
4 av 4
Vad man kan göra med ett skosnöre, en skruv och en krok...

Callne & co; onsdag den 28 januari

En radiomorgon då Lech, ny i radiovärlden, blev varse om hur nyhetrapporteringen plötsligt domineras av en händelse; denna morgon det faktum att regeringen enats och är positiv till storregioner. Norrland får dock vänta och en nyduschad Kent Ögren, landstingsråd i Norrbotten, fick reagera i morgonprogrammet.

Landstingsrådet var vaken då jag ringde medan vi spelade en låt i P4 - men jag gav honom lite respit så han hann kliva ur duschen. Sen var han redo att uttrycka glädje över att regeringen enats kring storregionernas bildande. Att Norrland får vänta tills nästa mandatperiod ser han inte som ett stort problem - övertygad om att vi också landar i en storregion med de administrativa fördelar detta skulle innebära.

Med tanke på responsen på vår insändartelefon så han han ett pedagogiskt problem framför sig; att övertyga norrbottningarna om just dessa fördelar...

En liten rund kändis fyller 75 år. Och nu hoppas jag ingen blir besviken då jag säger att det handlar om Simborgarmärket. Vi talade med livräddningssällskapet som haussade betydelsen av märket som cirka 500 norrbottningar tog ifjol; ett kvitto på simkunnighet men även en donation till simunderivningens främjande. (7.40)

Efter klockan åtta fick vi en rapport direkt från renhagen i Kiruna. Där tränar Reino Svakko fem renar, så att de om en dryg vecka ska kunna delta på scenen i en mannekänguppvisning.

Reino övertygade oss om att även renar har starka personligheter...i sitt gäng har han bl a ”den coola, den nervösa och den arga”. Lite av Clintans ”den onda, den goda och den fula” över det hela.

På catwalken lär väl inte den fula platsa; fast i realiteten handlar det nog mer om att ”den nervösa” får stanna i Kiruna medan den stabila kvartetten - som idag ska ut och promenera på stan i Kiruna i träningssyfte - får åka till scenshowen i Jokkmokk. Vi önskar Reino och renarna lycka till! (8.10)

Morgonens gäst var Maria Söderberg, filmare, fotograf och skribent - aktuell med en ny fotobok där hon dokumenterat blygruvan i Laisvall. Inte nog med det - hon har gjort en utställning på temat och förra veckan blev hennes dokumentär om rivningen av gruvlaven i Laisvall antagen av SVT. Hennes passion för Laisvall verkar vara outtömlig - en kärlekshistoria utan slut - och varför det är så förklarade hon i morgonprogrammet (ca 8.40).

I summeringen av morgonen måste vi såklart uppmärksamma Lech’uppfinnar-uppdrag.

I hemliga påsen - från Callnes ”bra- och ha-gömmor” fanns denna morgon bland annat en skruv och en krok och en plasburk. I potten från igår fanna dessutom ett oanvänt skosnöre. 

Med ett färskt morgonproblem i minne - hur han snubblat över flickvännens stövlar, som ”slokade” och tog mer plats än nödvändigt i hallen - skapade han en stövelupphängare.

Skruven fästs i väggen med ett skonsnöre där en krok i änden fungerar som ”lod”. I kroken fäster man sedan skaftet på stövlarna som står ståndaktivt i upprätt position. Inte dumt...har själv ett par stövlar som bara efter några dagars användning skulle ha behövt stövel-viagra då inte mina ben är med i leken:)

Ett par hoprullade tidningar i stövlarna vore ju också ett alternativ vid närmare eftertanke - men det känns inte lika kreativt som upphängnings-anordningen...

Imorgon uppfinner vi ännu en radiomorgon...vem vet, kanske har Lech lyckats rota fram den där CD:n han gav ut på eget förlag som tonåring, med klassisk pianomusik framförd av honom själv.

Nu har han levt ”piano-lös” i fyra år - men jag tänker mig att vi på fredagmorgon ser till att arrangera en träff mellan Lech Kaniuk och vår fina radio-flyget. I direktsändning så att vi verkligen får bevis på att uppfinnaren har fler strängar på sin lyra - eller pianofingrar om inte annat...

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".