Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ditt frukostsällskap i vardagen. Nyheter, sport, trafik & väder blandas med musik, gäster & reflektioner...
1 av 4
Branden på Lomboloskolan Foto: Mia Storm Komonen.
2 av 4
Dagen prylar från bra och ha-lådan.
3 av 4
Elever och lärare från Abisko skola : Alice Isaksson, Carl Graae, Acki Nordin, Ivar Wikander, Filip Jonsson, Christer Köhler och Tua Bergquist.
4 av 4
Pia Haverlind-Huuva rotar nyfiket i uppfinnarpåsen...

Callne & co; torsdag den 29 januari

Storbranden i Kiruna - då Lomboloskolan totalförstördes igårkväll - är självklart det som kommer att dominera nyhetsrapporteringen den här torsdagen. Hos oss blir du uppdaterad...redan ca 06.15 en direktrapport från brandplasten där eftersläckningen pågår. Vad är dina känslor? Sorg? Lättnad över att ingen blev skadad?Kommentera på vår hemsida!

Men även om nyhetsfokus ställs in på branden så bjuder morgonprogrammet på mycket annat:

Ett drill-team från Gällivare på väg till Luleå bland annat. Isabelle Olausson, på väg till bussen, berättade om tjusningen det stora laget (44 tjejer) känner till ”akrobatik med pinne”. ”Det är svårt att förklara för den som inte sett” konstaterade Isabelle. Ikväll har alla lulebor chansen i alla fall. (7.15)

Stora delar av Abisko skola (5 elever) gästade morgonstudion efter 8.30, inför en matlagningstävling de ska delta i under eftermiddagen.

De mumsade bulle medan jag talade med kommunalrådet Kenneth Stålnacke, som alla kirunabor starkt berörd av branden men med fokus inställt på att lösa den akuta situationen.

Skolans 250 elever får förmodligen ledigt under fredagen och nästa vecka börjar utslussningen av klasser - som ska hållas ihop - till andra skolor i kommunen.

Abisko skola erbjöd direkt utrymme - även om det fanns insikt om att avståndet till tätorten kan vara ett bekymmer.

Elever och personal från Abisko var en frisk fläkt från fjällen och vi håller alla tummar då de i eftermiddag deltar i semifinalen av den nationella matlagningstävlingen ”Barnens egen matskola”. Abisko har tagit sig till semi och möter ett lag från Boden och ett lag från Gävle. 2/3-dels chans till norrbottnisk representation vid finalen i Stockholm. Imorgonbitti får du höra hur det gick.

Ja och så var det morgonens uppfinnar-uppdrag. Jag forsätter min jakt i husets bra och ha-lådor, även om Lech inte var så nöjd med utbudet den här morgonen.

Vår gäst Pia Haverlind-Huuva var desto mer fascinerad av innehållet i uppfinnar-påsen. Kanske var det hennes närvaro som till slut ändå inspirerade Lech att ta tag i morgonens uppdrag, men då valde han istället grejer som är ”kvar i potten”.

Reflexen och bollen ville han kombinera till en boll för ”skymningsgolf” - gör bollen enklare att hitta i mörker helt enkelt. Eftersom det var vissa problem med att utföra prototypen med det material vi hade, stannade det på idéstadiet.

Med Pia diskuterade vi vikten av att inspirera, då det handlar om design- och formgivning. Hon arrangerar ett seminarium under Jokkmokks marknad, med design som tema.

Till vardags är Pia affärs-coach och idéspruta. Eftersom hon är gift med en same och fascinerad av den samiska traditionen vill hon särskilt inspirera samiska hantverkare och konstnärer, som vill bredda - eller skapa - en marknad. (9.10)

Apropå uppfinningarna så spurtade Lech. Han hade tidigare noterat att datormusen klickar högt - vilket hörs i radio. Något också vissa lyssnare irriterat sig på. ”Klister i musen” hade varit en snabb lösning, även om den begränsat funktionen. I slutet klippte Lech hej-vilt i plastglaset - med förhoppning om att han skulle kunna skapa ett ljuddämpande fordral. Ett fordral blev det. Dessvärre inte ljuddämpande. Vilket Lech bevisade genom att få sista klicket i programmet.

Imorgon ska han skapa andra helt andra ljud - det blir klassisk musik live vid flygeln i studio 1 (efter 9 fredag).

Lena


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".