1 av 2
Anna Öqvist, doktorand på Luleå Tekniska Universitet och Lena Edenbrink.
2 av 2
Bryssel, måndag 2 feb. Foto: Karla Wixe

Måndag 2 februari och ännu en skola har brunnit i Norrbotten

Ingen vidare bra start på veckan för elever och personal på Lekenskolan i Älvsbyn. Skolan brann ner under natten mot måndag och det är svårt att inte tänka på att det är mindre än en vecka sedan Lomboloskolan i Kiruna totalförstördes. Två skolbränder på kort tid, hur går dina tankar? rädsla? ilska? Kommentera här!

Måndagen den 2 februari vaknade Norrbotten till insikten att ytterligare en skola brunnit ner till grunden, den här gången handlade det om Lekenskolan i Älvsbyn. Också den här gången handlar det med största sannolikhet om en anlagd brand, en man har anhållits, misstänkt för mordbrand.

Vi pratade lite om de känslor som väcks till liv sådana här gånger, i synnerhet den rädsla som ovillkorligen smyger sig på när det handlar om en medveten handling, men också om den sorg som den här typen av händelser väcker för dem som drabbas. Att vakna och inse att ens arbetsplats faktiskt inte längre finns ... Hur klarar man det? Hur tänker man?

Har du funderingar kring den senaste veckans skolbränder?

Använd vår kommenteringsfunktion här på hemsidan för att kommunicera med oss och med andra lyssnare!

I dag fick Norrbotten också uppleva ett stycke tidningshistoria, detta när Norrbottens-Kuriren övergick till samma format som konkurrenten NSD. Senast det begav sig var 1970 när Kuriren övergav det gamla broad sheet-formatet och fick det som har gällt ända till i lördags.

Om det nya formatet innebär att tidningen också blir bättre pratade vi en del om, liksom vilka fördelar det kan tänkas ha med två delar tidning varje dag ...

Efter två veckor i Bryssel börjar Karla Wixe få lite kläm på hur saker och ting fungerar i den europeiska maktens högborg. Som trainee (praktikant) på North Sweden European Office under ett halvår kommer Luleå-bon Karla Wixe att återkomma med kontinuerliga rapporter om sitt arbete och om på vilket sätt besluten i Bryssel påverkar oss här hemma i Norrbotten.

Efter två veckor i Belgiens huvudstad kan Karla konstatera att det har regnat nästan varje dag och att det är oerhört svårt att få en överblick av den gigantiska organisation som är EU.

Att vårt språkbruk präglas redan i tidiga år fick vi ytterligare belägg för när doktoranden Anna Öqvist gästade morgonstudion. Anna disputerar vid Luleå tekniska universitet den 20 februari med en avhandling som bland annat fokuserat på femteklassares språkbruk i allmänhet och användandet av de båda orden ”hora” och ”kärring” i synnerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista