"Männen från Malmberget"...Mats Olausson, gäst i morgonstudion.

Kan picnic vid E10:an bli världsarv?

FN:s världsarv har du säkert hört talas om. I år införs en nyhet. Även traditioner ska kunna skyddas av FN. Vad tycker du Norrbotten ska lobba för då det handlar om traditioner värda att bevara?

I morgonstudion vill vi gärna ligga i fronten inför FN, då det handlar om lokala traditioner från norr.

Sikhåvningens ädla konst - som man till exempel ägnar sig åt vid Kukkolaforsen - landade jag och Svante i. Men man kan ju faktiskt även vidga perspektivet till andra aningen udda, lokala företeelser.

Mats Olausson, personalchef på Ferruform, kom till morgonstudion och berättade om utbildningssatsningen de dragit igång den här veckan - för att ”vägra lågkonjunktur” och istället satsa för att stå redo med kompetenshöjd personal då konjunkturen vänder. (8.40 om du vill lyssna igen).

Men Mats fick också bidra med sina funderingar kring en lokal tradition som borde hamna på världsarvs-listan. Han landade på sluttningarna vid E10:an, där han som barn, tillsammans med många Malmfältsbor mötte våren, då man grillade korv och tittade på bilar.

Svante och lyssnare bekräftade denna utflyktsvariant genom brev och sms - och några kommentare står också här nedan.

En annan tradition - relativt ny - men ändå värd att bevara:

Tvåtusen snölyktor som lyser varmt i vintermörkret i Vuollerim! Ikväll är det verklighet i Vuollerim. Det är en ”förlängningen” av marknadsfirandet i Jokkmokk. Cirka 7.40 kunde vi höra Ulf Westfahl berätta.

Imorgon öppnar marknaden (invigning redan ikväll) och detta kommer såklart färga en del av vår torsdagmorgon. Nu lunch och power-nap för att sen ta itu med resten av äventyret ONSDAG...

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista