1 av 2
Igårkväll invigdes marknaden i Jokkmokk...och islyktorna i Vuollerim tändes!
2 av 2
Sarah Broberg...jodå, hon kände också Svante...

"Kontaktannons" öppnade marknaden i Jokkmokk

Lars Guttorm Blind öppnade den 404:e vintermarknaden i Jokkmokk med jojk och dikt klockan 10 torsdagen den 5 februari.  Jojken han framförde var en ”ungkarlsjojk” som han själv uttryckte det - jag undrade om han såg det som en kulturell kontaktannons, vilket fick honom att skratta gott. Tanken hade inte slagit honom. Mitt radiosällskap, artisten Svante Lindqvist, fick mig dock att förstå att det framförs hur många kontaktannonser som helst på scener runt om i världen...

Naturliga dofter. som lavendelolja, är dessvärre lika farliga för alleriker som konstjord parfym då det handlar om kontaktallergi (eksem). Det konstateras i aktuell forskning presenterad av f d lulebon Lina Hagvall. (8.10)

Väldoft är ett dilemma kan jag tycka. Ska vi sträva mot ett doftfritt samhälle för att hjälpa alla allergiker? Eller vore det att beröva oss uppiggande vardagsmagi?

Jag själv är en simpel synderska. Som en uppiggande drog stänker jag några droppar eau de toilette bakom öronen på morgonen. Och kan därmed förorsaka allergi för en eventuell doftallergiker. Hänsynslöst. Det kan jag hålla med om.

Samtidigt kan jag få en skräckbild av förbudssamhället, där vi i anti-diskrimineringssyfte inte får nyttja parfym ens när vi går på fest eller konsert; att rakvatten och parfym blir det där lite förbjudna för hemmets vrå - ungefär som sexleksaker,som bara nyttjas i intima, garanterat allergifria sällskap.

Skräck eller möjligtvis drömscenario, om man tillhör den växande skaran doft-allergiker....

Att fånga morgonens ord har blivit en lek för Callne och co denna vecka. Igår var det ”strukturpartnerskap” - denna morgon ”yrkeshygieniker”.

Ordets makt är också temat för pjäsen ”Fem gånger Gud”. Riksteatern är på turné och har landat i Norrbotten. Sara Broberg från ensemblen gästade morgonstudion - och vi fick ytterligare fördjupa oss i ämnet ord (8.40).

Ord är makt, men det är som Svante konstaterande, förvånansvärt många maktmänniskor som använder ord som de själva inte ens förstår innebörden av. Då gäller det att vara en god lyssnare och sticka hål på flosklerna:)

Veckans utmaning för mig måste vara att kunna presentera en gäst, eller intervju-person som INTE har någon koppling till Svante Lindqvist. Till och med Bruce Springsteen har han visst träffat, framkom denna morgon.

Igårkväll invigdes som sagt markanden i Jokkmokk - och de 2000 islyktorna i Vuolerim tändes. Det låg ett brev med fantastiska bilder från just Vuollerim och väntade i morgon-korgen när jag kom till jobbet.

”Hej Lena och Svante!

Måste bara få bjuda på lite ögongodis från de tusen islyktornas by, Vuollerim, när nu alla lyktor tänts för marknadsdagarna. Uppfinningsrikedomen och engagemanget är det då inget fel på. Här finns traditionella ishinkslyktor, lyktor gjorda i kakformar, lampskärmar, snöskovlar, parabolantenner - och lyktor med färg, lukt och smak. Skickar några bilder på en islyktefontän, och två andra lyktkreationer. Terje på Konsum berättade att Konsumfrysen med -25 frös hans fyra lyktor med rekordfart. -Jag har haft röd jordgubbsessens i dem. Så utanför butiken står nu lyktor som inte bara är fina att se på, utan också påminner om sommarens fröjder - jordgubbar. För jodå, de doftar jordgubbe om man sticker dit näsan! Har inte smakat på dem, men troligtvis smakar de även jordgubbe.

Så ta en sväng genom Vuollerim på väg till eller från marknaden, gärna när det är mörkt - det är SÅÅ vackert!

Glada hälsningar från en lycklig lyktbetraktare”

Tack för brevet - en av bilderna jag fick glädjas åt ser du i toppen av denna text. Jag förstår lyckan...

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista