Mode, melodifestival och söndagsskola

Denna måndagsmorgon höll kylan sitt grepp över hela Norrbotten, ner mot minus 30 grader kunde SMHI:s meteorolog Lisa Frost rapportera om.

Inne på Stadsöskolan i Gammelstad var det förmodligen betydligt varmare, i söndags samlades 16 elever där för att plugga och för att få extra lärarhandledning. Läraren Tomas Livbom berättade om elevernas vilja att lägga ner lite extra tid för att nå sina studiemål och lovordade också deras solidaritet och engagemang både vad gäller sina egna studier och sina kamraters.

Redan tidigare har lärarna på Stadsöskolan arrangerat så kallad frukostskola, eleverna kommer en timme tidigare till skolan, pluggar lite och äter frukost tillsammans innan det är dags för dagens lektioner. Den satsningen har nu alltså utökats och eleverna har möjlighet att få extra handledning också på söndagarna mellan klockan 11.00 och 15.00.

I Bryssel var det inte lika kallt som i Norrbotten denna måndagsmorgon, Karla Wixe har nu varit på plats i den belgiska huvudstaden i drygt en månad och tycker sig ha blivit ganska varm i kläderna.

Vi talade om det enorma informationsflöde som varje dag översvämmar de olika instanserna i Bryssel och om vådan att välja ut det som kan vara intressant för oss i Norrbotten.

Att Melodifestivalen är i full rullning har förmodligen inte undgått något - Bengt-Urban Fransson som till vardags är kommunalråd i Arjeplog tillhör de riktiga festivalentusiasterna. På telefon berättade han om lördagens deltävling i Skellefteå som han gav högsta betyg och han kunde också konstatera att han lyckats pricka in i princip hela resultatet. Den här veckan drar cirkusen vidare till Leksand och Bengt-Urban Fransson kommer att återkomma med kommentarer också från den deltävlingen.

Modeoraklet Sara J:son Lindmark gästade studion och kunde lugna alla oss som kanske inte riktigt hänger med i de mest fantastifulla modeskapelserna som ibland kan ses på världens alla catwalks.

Klassiska linjer i välskräddade plagg, mycket svart och mycket beige är det som väntar oss nästa höst och vinter. Till sommaren är det dock pasteller som gäller, färger som kan upplevas som svårburna av oss ljushyllta nordbor ...

Och att modet påverkas av de ekonomiskt hårda tiderna går det inte att ta fel på enligt Sara, som samtidigt poängterar att de flesta designers blir betydligt mer kreativa i tider av ekonomisk nedgång.

Vi hörs igen nästa måndagmorgon!

Lena Edenbrink och Anna Fjellström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".