Länspolismästare Håkan Karlsson och Ulrica Åström, Röda Korsets byrå mot diskriminering.

"Apejävlar" och polisen i Norrbotten...

Torsdag den 19 februari och igår var länspolismästare Håkan Karlsson i Stockholm för ett möte med högsta chefen. Rikspolischefen kräver nolltolerans då det handlar om uttalanden, som det som uppdagades häromveckan då man på band kunde höra poliser i Skåne uttala sig om ”apejävlar och svartskallar”.

Cirka 8.40 var Håkan Karlsson vår gäst och han berättade om det som skedde i huvudstaden igår.

Högsta polischefen kommer att kräva en redovisning längre fram ivår om hur varje län utbildar sin kår i attitydfrågor. Håkan gav Röda Korsets byrå mot diskriminering jobb i direktsändning - då det handlar om utbildningsinsatser om ”värdegrunds-frågor”.

Det blev även ett intressant samta om kåranda - som Håkan bekräftade; både som ett positivt och ett negativt fenomen. Att ”skvallra” kan ofta handla om civilkurage. Samma sak som förekommer inom poliskåren - rädslan för att avvika från gruppen och hamna utanför gemenskapen - kan man se dagligen i vilket klassrum som helst.

Kopplingen är uppenbar till det citat som ”company” Ulrika hade med sig:

”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad.” (Martin Luther King)

Numer finns det en sexolog i Juoksengi. I oktober flyttade Cecilia Steinsen hem till byn, efter många år på Island där hon utbildat sig till klinisk psykolog med inriktning på sex och samlevnad. Efter klockan åtta pratade vi med Cecilia, som noterade det intressanta faktum att det faktiskt verkar vara mindre tabubelagt att tala om sex- och relationsfrågor på Island än i Sverige.

En intensiv radiomorgon är till ända - då vi bland annat tack vare lyssnare lärt oss att ”kröllalfa” är den gängse benämningen för @ i Norge. Adressen till morgonprogrammet: morgon.norrbotten@sr.se

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".