1 av 3
En radiovecka som verkligen fått mig att tänka. Tack vare Ulrica!
2 av 3
Magnus Krepper...vi blev en aning förälskade både jag och Ulrica!
3 av 3
Monika Johansson och Susanne Blomdahl

Salig fredag med eftertanke...

”Bliss”. Betyder salighet på engelska. Mega-lycka...och den känslan för mig inträffar ofta i det goda samtalet. Då sann kommunikation uppstår. Det gjorde det den här morgonen!

Bliss är också namnet på ett internationellt symbol-språk, som är nyckeln till god kommunikation för människor som inte har tillgång till talet i gängse bemärkelse, till exempel är det ett stöd för Petter och Marcus som är 21 år och CP-skadade.

Deras mamma gästade morgonstudion tillsammans med Sussanne Blomdahl, som är projektledare för ett EU-projekt som handlar om att skapa ett kunspascentrum för Bliss.

Visionen för Marcus och Petter är att så småningom driva detta kunskaps-centrum i företagsform. Att höra deras mamma Monica berätta om sin känsla inför detta - tanken att hennes söner, som en så stor del av omvärlden bara sett som ”pojkarna med svåra handikapp - faktiskt kan få en chans att ge uttryck för hela sitt potential som egna företagare, det var bland det mest berörande den här veckan...(8.10, fredagen den 20 feb om du vill lyssna igen)

Ulricas citat den här fredagen lyder:

”Att våga ändra åsikt visar att man är klokare idag än igår”- Winston Churchill

Hon berättade själv om hur hon ändrat åsikt ett flertal gånger, efter moget övervägande och reflektion. Det mest omvälvande för henne när hon gick från kaxig ”anti-feminist”, som aldrig upplevt att hon som kvinna blivit nedtryckt till att bli ”medveten” om hur samhället präglar och faktiskt nedvärderar det ”typiskt kvinnliga”.

Ulrica noterade till exempel att ”pappas flicka” är något positivt, som exempelvis framgångsrika kvinnliga företagare beskriver sig själv som. Hur många framgångsrika män har deklararerat att de är ”mammas pojkar”? Inte många. Det vet vi ju alla att ”mammas pojke” används som en förklenande term...Varför är det så?

Just frågan ”varför” är något som vi alla kan använda oss av om vi vill genomskåda mönster och hitta förklaringsmodeller till stort som smått; inte bara köpa fenomen som faktum...

Ja och så dök veckans sista gäst upp i morgonstudion - Magnus Krepper, skådespelare som du kanske bland annat sett i Tusenbröder eller Anna Holt.

I Luleå är han för att läsa in en roman här i radiohuset - Röda händer - som så småningom kommer att sändas som följetong i P1.

Det blev ett samtal med hög närvaro-faktor...reflektioner kring allt från lågkonjunkturen till begreppet ”konstnärlig integritet” - ja och så reptricket och duvorna inte att förglömma; Magnus började sin artistiska bana som illusionist.

Summa summarum - det har varit en vecka som skapat mycket eftertanka. Åtminstone hos programledaren.

Ulrica hade förutspått en lyssnarstorm nu när hon ”kommit ut” som uttalad feminist. Hennes erfarenhet är att det av någon anledning är ett laddat ämne så fort man talar jämställdhet mellan män och kvinnor. Märkligt egentligen...

Det är ju så självklart att det vi borde sträva efter är en värld där vi möter varandra som människor på lika villkor - men dessutom, om vi vill, njuter av den nyfikenhet man kan känna både psykiskt och fysiskt på våra faktiska olikheter!

Att lyssnarstormen uteblev tolkar jag som ett tecken på att morgonprogrammet har reflekterande och kloka lyssnare!

Tänker Callne, som nästa vecka ser fram emot ”advokat Ranggård” som company.

Kan hända känner du igen Miakel Ranggårds namn i samband med ”dokument Obol”. Han har lovat att jag får fråga om vad jag vill. Det ska jag göra. Så det blir lite Obol. Men mest annat. Tills dess...skön helg önskar

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".