1 av 3
Bryngelson och Ranelid!
2 av 3
Maria Keir och Caroline Sundström arrangerar välgörenhetsgala.
3 av 3
Veckans mest välklädde och välformulerade gäst: Björn Ranelid.

Ordens elegant...

Efter klockan 9 svepte han i morgonstudion, elegant som en engelsk lord, vältränad som en elitmotionär och fylld av visdom, om man lyckas fånga orden som flödar i ett högt tempo och med genuin intensitet: Björn Ranelid. 

”Jag vill löpa amok i frihetens öga” - en ordkaramell som han bjöd på och inte minst company Eivor Bryngelson lovade att smacka vällustigt på under resten av sitt liv.

”Om människan hade vetat hur fri hon är, så skulle hon darra som en hund inför jordbävning” - det blir nog det citatet jag tar med mig från mötet med Ranelid.

För visst är det så, att vi ibland nästan skräms över de möjligheter vi faktiskt har...att det är enklare, bekvämare, mindre skrämmande att förbli vid det förutsägbara och kanske till och med vila en aning i en offerroll.

Första steget kan vara att provocera de egna tankarna och drömmarna så att man i alla fall kommer i darrning...och i alla fall börjar ana möjligheterna. Om man sen stannar kvar i det förutsägbara, så handlar det  om ett aktivt val...

Igår presenterades alkohollagsutredningen -  en utredning som inte öppnar för så kallad gårdsförsäljning. LRF beklagar. Enligt lantbruksorganisationen skulle gårdsförsäljning av vin och sprit vara en chans för landsbygden att blomma. Vad tycker du?

Lars Nilsson, , före detta spritfabrikör i Luleå, håller i alla fall med LRF och hoppas att regeringen kommer att ändra ståndpunkt. I hans vision finns bryggerier för svarvinbärs-vin och försäljningsställen vid odlingarna, där man dessutom kan stanna och provsmaka lokala delikatesser. (lyssna igen 7.15).

Efter klockan åtta fick vi besök av två unga damer, som går på Strömbackagymnasiet i Piteå. De satt i soffan och såg TV-programmet ”Svenska hjältar” och berördes av människors engagemang. Och istället för att nöja sig med det och fortsätta att trycka i sig chips i TV-soffan, så bestämde de sig för att själva göra något gott för andra.

Så imorgon blir det stor välgörenhetsgala i Piteå, modevisning, sång och musik i Acusticum och alla pengar går till Unicef.

Men först blir det morgon i P4 där Callne & co, fortsätter att kasta sig lustfyllt och våghalsigt i livets trapets...för att utrycka sig ungefär som Björn Ranelid skulle ha gjort!

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".