1 av 3
Miljön i fokus denna morgon...& Mió försöker anpassa programledarens look...
2 av 3
Mió fortsatte stråla trots att hans nötter krossades i direktsändning:)
3 av 3
Soldis över Kiruna en annars gråmulen onsdagmorgon. Foto: Elisabeth S.

Krossade tvättnötter och odlade fiskar

Illusionen om kläder, doftande rena efter en omgång i maskinen med ett gäng tvättnötter, krossades. Och morgonstudion bubblade tack vare engagerade och alerta morgonlyssnare, som bidragit till inflödet av tankar denna onsdagmorgon den 11 mars.

Veckans company till Callne, Mió Evanne, avslöjade igår att han fallit för en ny ekologisk trend: att istället för tvättmedel använda ”tvättnötter”. Hade ingen aning om att såna fanns, men miljövänligt känns gott om än i form av en tvättnöt. Men hur ren blir tvätten? Vi rådfrågade en konsumentguru i form av Ronny Svensson, testkoordinator vid Rån och Rön.

Dessvärre krossades nötterna, om än inte bokstavligt så bildligen. Testerna med standardiserat smuts (bara en sån sak) i tvättlaboratoriet gav otvetydigt resultat - tvättnötterna var helt utan effekt.

Och så hamnade vi plötsligt i ”odlade-fisk-träsket”, apropå det faktum att regeringens särskilda utredare i dag presenterar sin rapport om framtidens vattenbruk. I denna förordar han odling av fjällröding i norrländska kraftverks-dammar...arbetstillfällen och mindre behov av att importera norsk lax.

Gott och väl. Men hur gott är det med odlad fisk och hur etiskt är det egentligen med fiskodling, med tanke på att deras föda (som tillverkas av stora mängder viltfångad fisk)? Detta var frågor som engagerade Radio Norrbottens lyssnare och vi tackar ödmjukt för engagemanget.

Inflödet av tankar, både på ytan och djupet, fick morgonstudion att sjuda. Tack!

...och ett särskilt tack till Elisabeth i Kiruna som påminde om vikten av att sitta ner och dela tankar över en kopp kaffe med en vän...och dessutom skickade med en hoppingivande bild, tagen från balkongen.

Väl mött imorgonbitti!

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".