Lottor!Marina Kristoffersson, kårchef, Nina Wikström kassör med lille Alvin i knät och Hanna Narkfors, nybliven medlem.

Måndag morgon med plusgrader

Regn i Luleå, lite grått och trist men som vanligt varmt och gott i morgonstudion. På andra hålll i länet har helgen dock bjudit på betydligt trevligare väder - i Rautas var det exempelvis fiskepremiär nu i helgen och hela sjön var svartprickig av arkar.

Tomas Salomonsson, ordförande i Kiruna jakt- och fiskes skyttesektion var en av alla de Kirunabor som vallfärdade till Rautas i fredags eftermiddag och han kunde berätta att isen som vanligt var svartprickig av människor och arkar. Solen sken från en molnfri och klarblå himmel, inte en vindpust på hela helgen och även om de uppdragna fiskarna kanske var färre än förra året så var de i alla fall större.

Tomas Salomonsson berättade också att fisket i och för sig är viktigt - men minst lika viktigt är det sociala umgänget.

- Man träffar ju en hel del människor som man faktiskt bara träffar i samband med Rautas-premiären.

Malena Ernmans seger i den svenska finalen av Melodifestivalen fick schlagerexperten Bengt-Urban Fransson i Arjeplog att jubla. Helt rätt val menade han - och dessutom ett bidrag med goda chanser att charma den europeiska publiken. Det blev en rafflande final där Måns Zelmelöv låg på första plats när landets jurygrupper lämnat sina röster, och att döma av hans minspel när tittarrösterna började droppa in hade han, åtminstone för en kort sekund, varit ganska säker på seger.

Så blev det nu inte - enligt Bengt-Urban Fransson skickar Sverige nu i stället en av landets mest rutinerade artister och det med en låt som kommer att falla stora delar av publiken på läppen.

- Även om hon måste kvala finns det ingen anledning till oro - hon kommer definitivt att finnas med på scenen i den stora finalen den 16 maj, är Franssons tips.

När vi ändå hade Bengt-Urban Fransson på tråden passade vi förstås på att fråga om hans nya arbete som politisk chefredaktör på Piteå-tidningen och om det räcker med ”rätt” partibok för att få ett sådant jobb ... (!)

Men nej, Bengt-Urban Fransson har givetvis deltagit i ett omfattande rekryteringsförfarande med mängder av olika test, bland annat har han fått provskriva artiklar och lämna in exempel på sådant han skrivit tidigare.

- Det skrivna ordet har alltid varit viktigt för mig, jag har skrivit så länge jag kan komma ihåg och tycker om att uttrycka mig genom att skriva.

Sveriges Lottakårer fyller 85 år i år och med anledning av det fanns tre Luleå-lottor på plats i morgonstudion.

Marina Kristoffersson, Nina Wikström och Hanna Narkfors lyckades bland annat ta livet av myten att svenska lottor är kvinnor i övre medelåldern som sysslar med att koka ärtsoppa och sticka strumpor till gubbarna i försvaret. I stället berättade de om en modern organisation som lockar allt fler unga kvinnor med internationellt engagemang, kvinnor som vill spela en roll och aktivt bidra till en fredligare och lugnare värld.

Just nu pågår ett generationsskifte - för bara tio år sedan hade Sveriges Lottakårer 50.000 medlemmar, i dag är antalet endast 11.000 och därför satsar man en hel del på att engagera just yngre kvinnor till kårerna.

God morgon!

Anna Fjellström och Lena Edenbrink

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".