Callne & co; den här veckan med Sara-Marie Jonsson!

Veckans company är Sara-Marie Jonsson, landstingets kostexpert. Ta chansen att ställa frågor om din mat den här veckan, till Sara-Marie som är dietist. Själv undrar jag ju hur man håller ordning på alla nya rön...ena årtiondet ska vi äta sex-tio brödskivor om dagen.

Nu försöker många skippa kolhydrater (typ bröd!) och äta fett...för att bli magra. Märkligt. 

Sara-Marie Jonsson anlände till studion 7.10 och hade svaret på min fråga: Det går inte att hålla koll på alla olika rön som kommer angående kosten.

Då det gäller bantning så konstaterade hon att det GI-metoden förvisso funkar för många. Men inte för alla. Läs Sara-Maries kloka ord under kommentarerna...

I torsdags stegade Max Lindgren, ordförande i Sunderby sportklubb, till kommunhuset i Luleå för att överlämna ett gåvobrev. Ishallen klubben byggt upp i sitt anletes svett vill de nu överlämna till kommunen, för att klubben - trots en helt annan vision - inte har råd att driva den.

Även Mårten Ström, fritidsnämndens ordförande gästade morgonstudion, för att ge besked om huruvida kommunen är intresserade av den ”coola” presenten eller inte.

Det är fullmäktige som beslutar efter noggranna kalkyler, men det är väl i ärlighetens namn svårt att se ett annat scenario än att Luleå kommun tar över driften. Och en plan B - om det skulle bli nej - finns inte ens hos Sunderby sportklubb. (lyssna igen 7.40!)

Möjligtvis att Sunderby sportklubb hade behövt hänga med på ett hörn i en kurs som handlar om ”affärsmannaskap” och lönsamhet, innan de drog igång bygget...en dylik kurs, som bara riktar sig till kvinnliga företagare dock, avslutades igårkväll i Boden. En succé om man talar med de inblandade; vilket vi gjorde ca 8.40 den här tisdagmorgonen.

Company Jonsson tog enligt egen utsago på sig rollen som ”häxan Surtant” och kastade ut en uppmaning till alla kvinnor: Om ett företag bara handlar om att förverkliga dig själv...glöm det...det måste finnas en marknad och en realistisk plan för lönsamhet, för att det ska vara idé att dra igång processen. Affärsutvecklare  Monica Wikström-Johansson från Öhrlings PriceWaterhouse Coopers niokade instämmande.

Sandra Nilsson och Anna-Lena Johansson som driver företaget Vacker Tass Salong och Tillbehör AB i Boden, fick klart godkänt av stränga fru Jonsson och efter att ha vässats under affärsmannaskap-kursen i Boden - som arrangerats av näringslivssektreterare Tuula Rosenberg -så lär Vacker Tass bli heta på marknaden.

Annars så är väl den nyhet som fick oss att sätta frukostkaffet i halsen det faktum att ekots granskning visat att brister hos flera slakterier gjort att grisar skållats levande. Nyhetsbevakningen var god, men jag saknade ändå ett svar: Vilka åtgärder sattes in efter incidenterna?

Mikael Hugosson, VD för det aktuella slakteriet i Luleå, svarade vänligt på frågor ända borta på Hawaii där han befinner sig på semester medan nyheten basuneras ut över Sverige. Han berättade att berörd personal blivit omplacerad och fått ytterligare utbildning i de specifika delarna av slaktprocessen. (8.10)

Det som skedde var en olycka i arbetet och sådana är ju dessvärre omöjligt att skydda sig från helt...

Vi avrundade programmet med en äggformad och hårig kiwi...som låg och väntade i Sara-Maries väska hela morgonen. För att sen få symbolisera morgonens budskap från mat-Sara-Marie; glöm inte att vissa delikatesser är delikatesser utan tillkrånglad matlagning. En söt, mogen kiwi innehåller allehanda nyttigheter och om man sen också tar sig tiden att verkligen smaka...ja då väntar en glimt av ren njutning!

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista