1 av 4
Malin Brudell...med stark scennärvaro även i radio.
2 av 4
Callne bakom mixerbordet & co: Lars Bogren, SSAB, Charlotte Andersson, LTU och Sara-Marie Jonsson.
3 av 4
Becky Edwards, England och Maria Rydén, Dans i Nord!
4 av 4
Sara-Marie med en torr. skrumpen sak i handen...

Ännu en fetmastudie...

..en liten skrumpen sak som det går att krama mycket smak ur, en intervju som ligger på min 5-i-topp-lista över yrkeslivets mest berörande och livemusik som gick in i hjärtat; lite av innehållet i Callne & co onsdagen den 18 mars.


 

”Den som är måttligt fet dör två till fyra år tidigare än den som är normalviktig. Den är som väldigt fet förkortar livet med åtta till tio år.”  Tycker du som Sara-Marie Jonsson, veckans company, att vi börjar få nog av forskningsstudier som konstaterar faran med fetma? Istället efterlyser hon bättre vård och f”framgångs-studier som visar HUR man gör för att gå ner i vikt.

Ännu en säsongs-saga är slut. Och då tänker jag på idrottens värld och Plannja.

Vi glädjer oss istället åt frigivningen av Roland Larsson, med rötterna i Älvsbyn, som sedan 2007 varit Farc-gerillans gisslan i Colombia. Att prata med sonen Tommy 6.40 denna morgon - Tommy som fick beskedet igårkväll och hörde sin fars röst för första gången på två år -  ligger nog på 5 -i-topp listan över mest berörande intervjuer....

Imorgon är det Lundboms-dagen på LTU och universitetet ska tillsammans med en rad företag, bland annat SSAB, locka över 100 gymnasieelever att inleda studier vid den nya icivilingenjörsutbildningen i Industriell miljö- och processteknik.

Företagens inblandning i utbildningen säkerställer sommarjobb och examensarbeten och det borde fungera bra som konkurrensmedel i kärva tider. Lyssna igen 7.40, då våra gäster lyckades bra med att entusiasmera till och med en inbiten icke-tekniker, så det kommer nog att gå strålande imorgon med gymasie-eleverna!

Konstformen ”dansfilm” handlar inte bara om Flashdance och Fame utan är ett eget konstuttryck där filmaren i princip koreograferar sin omgivning. Dansaren - i de fall det finns en sådan i filmen - kan i princip stå stilla medan omgivningen dansar förbi.

Låter hur märkligt som helst och jag ska erkänna att jag var skeptisk. Men så träffade jag Becky Edwards, från England som anlände till Sverige och länet igår och ska stanna här i tre veckor för att skapa dansfilm. Hon kom i sällskap av Maria Rydén från Dans i Nord och jag måste säga att det var ett inspirerande möte. Min skepsis är bortblåst och jag känner mig bara nyfiken och lätt fascinerad över vilka konstuttryck det finns här i världen.

Ett av de mer traditionella konstuttrycken bjöd Malin Brudell på efter kl 9. Hon kom till studion med sin gitarr och vi fick höra två låtar och dessutom höra Malin berätta om sitt skapande. Under helgen fick hon pris i en talangtävling, för sin starka scennärvaro och jag kan bara intyga att den fanns där även i en liten radiostudion. Malin menar det hon sjunger och det känns i hjärtat och själen. Det är skönt att bli berörd.

Dagens bästa skratt fick jag faktiskt åt en vaniljstång: ”en liten skrumpen sak som kan avge frön”. Min fantasi bär iväg men det som är ett faktum är att det är ett naturligt smakämne tillskillnad från det processeade vanillin-sockret, som jag senast igår kryddade mina muffins med.

Kost-expert Sara-Marie tipsade om att koka med vaniljstången i det smältande smöret nästa gång. Sen plockar man ut den och återanvänder...gäller bara att torka av den inför nästa gång man suger ur det gottaste.

och just nu klarar jag inte av fler tankar och associationer kring äkta vaniljstång...så tack och hej och hörs imorgon!

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".