1 av 3
Tamine Tamasebi & company Sara-Marie firade Nouruz i morgonstudion genom att festa på pistage-nötter, en av Irans stora, nyttiga exportprodukter.
2 av 3
Castrin Engman och Karin Westergren, Svenska Konstföreningar laddar för samtal om konstprojektet FaceMe.
3 av 3
Solveig Eriksson, chef för Invandrarservice i Luleå berättade om hur kommunen arbetar med integrationsfrågor.

Vi firar våren och kärleken...

...vilket naturligvis finns anledning att göra varje dag den här årstiden; men i dag uppmärksammar vi särskilt firandet av det iranska nyåret Nouruz. Efter klockan åtta gästade vi av Tamine som berättade om den folkliga traditionen som firas över stora delar av klotet.

Hon minns ännu hur det pirrade i kroppen som barn, medan firandet idag, för henne personligen efter många år i Sverige,  håller på att blekna bort; även om hon planerar att duka upp ett vackert symbolisk festbord ikväll.

Det handlar om symboliska frukter, kryddor och maträtter, men även en poesibok och en skål med en guldfisk i. Med lite tur kanske vi får en bild på hennes festbord imorgonbitti. Och guldfisken, som hon kände visst bekymmer för, har vi nog fixat ett nytt hem åt efter nyårsmåltiden. Mer om det imorgonbitti!

Redan vid 7.40 befolkades studion av färgstarka gäster i konstens tecken. Karin Westergren och Catrine Engman, Svenska konstföreningar berättade om ett konstprojekt för att synliggöra länets alla bild-studenter.  P

På Sunderbyns folkhögskola är det vernissage...konstverks skapade av gymnasieelever från länet, ungdomar som ska spegla sitt eget liv (FaceMe) genom konst.  Karin och Catrin som redan sett utställningen, även om vernissaget är först ikväll, är mäkta imponerade.

Själv blev jag förtjust då jag insåg att Catrine faktiskt var min lärare på gymnasiet i Kalix. Min spontana reaktion var att hon måste ha varit väldigt ung som lärare - med tanke på att programledaren numer måste definieras som medelålders:) Det visade sig att jag förmodligen tillhörde Catrines första kull av elever på Furuhedsskolan i Kalix. Jag älskar att vara åter i länet där jag vuxit upp och få chansen att plocka upp trådar i väven jag trodde var avslutad!

Morgonens sista gäst var Solveig Eriksson, chef vid Invandrarservice, och hon gav oss glimtar från den verksamhet som kommunen och Luleås föreningar bedriver - för att få invandrare att bli en del av det svenska samhället; och känna tillhörighet i ett land som de inte alls frivilligt valt att flytta till...

Solen skiner, enligt meteorologen ska den göra så åtminstone under förmiddagen. Jag ska unna mig lyxen av en tidig lunch och promenad på isen...den som jag bara kastat suktande blickar på tidigare under veckan.

Hur firar du våren och kärleken denna soliga torsdag den 19 mars?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".