1 av 3
En hälsning från Tamine och det vackra symboliska middagsbordet under Nouruz...
2 av 3
Callne & company Jonsson
3 av 3
Linda Kärki, Fredrik Nilsson och i bakgrunden ett paket ströbröd...

Guldfisk fick nytt hem...

...det nappade nämligen, då vi efterlyste möjligheten till ett värdigt liv för Tamines guldfiskar även efter Nouruz. Det var en av höjdpunkterna under denna morgon då vi även väckte gästernas nyfikenhet med ett paket strömbröd på hedersplats i morgonstudion.

Igårkväll dukade Tamine upp sitt vackra persiska nyårsbord - där bland annat en guldfisk ingår som symbolisk bordsdekoration. Tack vare vår lyssnare Bertil får guldfisken ett nytt hem...i barnbarnets akvarium. Fantastiskt vad P4 kan åstadkomma.

7.40 pratade vi med Beatrice Karlsson som deltar i Robinson. Hon kommer från Arvidsjaur men har tillbringat veckor på ”Robinson-ön” i Filipperna, med öråd och intriger och tuffare fysiska förhållanden är någonsin.

Beatrice lät dock väldigt glad när hon beskrev erfarenheten, så jag fick gott hopp om att hon får stanna länge på ön och därmed hålla länsflaggan högt.

Just nu pågår Winter Pride i Piteå, vilket du kan höra mer om i fredagsPuls. Redan på morgonen berättade Linda Kärki och Fredrik Nilsson, från RFSL Nord om sitt 3-åriga projekt där de jobbat för att skapa ett HBT-vänligare samhälle...eller som Fredrik uttryckte det: ”...ett samhälle som är vänligare för alla”.

Innan han sa en massa kloka saker och svarade på frågor, så uttryckte Fredrik en förundran över kartongen med ströbröd, som tronade på hedersplats i studion. ”Är det något ni äter före sändning---?”.

I själva verket var det ekologiskt ströbröd bredvid en flaska mineralvatten från Italien, som Sara-Marie tog med sig till studion för att belysa våra viktiga val som konsumenter. Som landstingets kostexpert berättade hon också om de miljöval landstinget gjort: ekologiska mejeriprodukter gäller sen länge. Kaffe är på gång, även om Sara-Marie personligen inte tror på pekpinnar och måsten.

Nu laddar vi för ”Callne & co on tour”. På måndagem drar jag och Anna till Stockholm för att under en vecka leverera Stockholms-mornar med norrbotten-perspektiv. Spännande. Bara en sån sak som att få tekniken att fungera. Men det måste vara lite svårt ibland...det är då det pirrar till ordentligt.

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".