Japanskt snöbollskrig på svenska, dans med samiska förtecken och påskliljor i Bryssel

Måndagen den 30 mars

En ny vecka är här, en som för kustlandets del inleddes med tunga moln och en hel del snöbyar på väg. I studion pratades den om Yukigassen, den japanska varianten av snöbollskrig, men också om dans med samiska förtecken.

Team LTU har blivit Sveriges starkaste företrädare när det gäller den japanska sporten Yukigassen. Lite slarvigt uttryckt kan man kalla Yukigassen för en sorts snöbollskrig - även om sporten självfallet har ett gediget regelverk och de tävlande lagen ägnar sig en hel del åt taktiska finter och framrusningar. På telefon på väg hem från norska Vardö berättade en av Team LTU:s medlemmar, Katarina Gebart, att laget förlorade i åttondelsfinalen - men eftersom de blev utslagna av de regerande Europamästarna var både Katarina och laget mer än nöjda.

Nästa helg väntar nästa tävling, då arrangeras nämligen EM, den här gången i Finland.

I Bryssel blommar påskliljorna och SR Norrbottens egen ”Bryssel-korrespondent” Karla Wixe kunde i morgonens sändning också berätta att körsbärsträden utanför EU-parlamentet står i full blom. Själv hade Karla Wixe under den gångna veckan hunnit träffa både ett atområd (!) och fira den svenska våffeldagen, det sistnämnda något som belgarna lyfte lite förvånat på ögonbrynen åt, i Belgien och inte minst i Bryssel äter man ju våfflor betydligt oftare än så ...

Charlotta Öfverholm är koreograf och en av dansarna i Compagnie Jus de la Vie som i kväll (måndag) dansar sin föreställning Sámi i Kulturens hus i Luleå. Med på scenen återfinns också Sofia Jannok och morgonprogrammets lyssnare fick veta att Sofia inte bara kommer att glädja publiken med sin vackra röst utan att hon också kommer att dansa - som ren. 

Charlotte Öfverholm berättade också att filmaren Liselott Wajstedt, med rötter i Kiruna, har gjort två filmer som har en betydande roll i föreställningen och att hon själv låtit sig inspireras av det starka och kraftfulla i den samiska kulturen och i den natur som präglar Sápmi. 

Vi önskar alla lyssnare en riktigt trevlig fortsättning på måndagen!

Anna Fjellström och Lena Edenbrink

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".