1 av 3
Anna Azcarate strålade intensivare än solen denna något gråmulna tisdagmorgon.
2 av 3
Martin Sundbom, skådis, musiker, pappa...med mera!
3 av 3
Glad trio...sånglärare Anna omgärdad av producenterna Ida & Jennie, alias Bill & Bull!

Callne & co; den här veckan med Anna Azcarate!

Skådelspelaren och regissören Anna Azcarate blir mitt sällskap denna vecka. Hon strålade mer än solen denna gråmulna tisdag och vågade både ifrågasätta BO:s undersökningsmetoder samt fånga upp mina freudianska felsägningar!

Det var faktiskt en slump men morgonstudion denna tisdag blev verkligen lite av skådespelaren och regissören Anna Azcarates vardagsrum i bemärkelsen att det handlade mycket om scenkonst.

Ca 8.40 gästades vi av sångläraren Anna Morin och hennes elever Ida Vainikainen och Jennie Davidsson, musikgymnasiet i Boden. Ida och Jennie beskrev sig själva som Bill och Bull, bland annat i sitt tajta samarbete i rollen som producenter för denna mastodont-föreställning. 100 inblandade i uppsättningen av Jesus Christ Superstar, som höll på att bli Jesus Christ Moviestar då tungan slant. Jag skyller på Harpo.

Mer musik och teater blev det efter 9 då vi gästades av Martin Sundbom, skådespelare och musiker vid Norrbottensteatern, aktuell i föreställningen K plus M plus R plus L där han både agerar och har skrivit musiken.

En man som sköter en balansakt bara genom att försöka trycka in alla idéer som sjuder i hans intellekt, samtidigt som han är småbarnsfar.

Mer om balansakten fritid och arbete kunde kommunchefen Helene Röckner berätta om ungefär 7.40. Helene kliver av sin post som kommunchef efter fem år, för att få bättre balans i livet. Något som ligger i tiden enligt trendkänsliga Azcarate. L

Idag får regeringen Barnombudsmannens årsrapport, där det bland annat konstateras att barn inte upplever att de bemöts med respekt i vuxenvärlden.

Jag själv minns med fasa då jag - som var van att bli betraktad som en människa vars åsikter var viktiga - även då jag var liten, ibland träffade vuxna som såg barn som en annan ras. Om det är den sortens respekt det handlar om - att inte bli räknas - då är det illa. Men jag kan hålla med Anna Azcarate om att det verkligen beror på hur man ställt frågan till dessa barn som uttrycker brist på respekt.

Tycker du att barn blir bemötta med respekt i dagens samhälle? Och hur är det med barnens respekt för vuxenvärlden?

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".