1 av 3
Action i morgonstudion. Vem dirigerar? Dirigent Burstedt och company Azcarate...
2 av 3
Tanya Jendersen, Unga Örnar utmanade oss då det handlade om Barnkonventionen.
3 av 3
Med nytt perspektiv på världen. Under lugg...

Torsdag under lugg...

Efter ett besök hos frisören ser jag världen ur ett annat perspektiv.  Under lugg. Vidvinkel fungerade dock som vanligt i morgonstudion, denna torsdag den 2 april. Vi spred vårt personliga ljus över allt från G-20 mötet i London till förste vilolinen i orkesterdiket.

Två jubilarer uppmärksammades dessutom:

Barnkonventionen fyller 20 år och det uppmärksammar Unga örnars distrikt i Norrbotten genom att på den stundande distriktsstämman utmana hela länet i utökad kunskap om detta regelverk. Bland annat handlar det om ”rätten för alla barn att ha kul”, vilket föranledde en diskussion om vad ”kul” innebär.

Jag tycker Anna Azcarate satte huvudet på spiken då hon menade att vi inte ska fostra barn som säger ”gör så att jag får kul”, utan istället ge förutsättningar och rusta barnen för att själva iscensätta det ”roliga”.

Den andra jubilaren som fick uppmärksamhet är Luleå orkesterförening som firar 75-årsjubileum, genom en konsert på lördag. Beethovens ”nia” under ledning av dirigent Fredrik Burstedt; Fredrik som även är violinist och anses vara en av Sveriges främsta konsertmästare (vilket är hans funktion i Helsingborgs symfoniorkester, där han finns till vardags).

Vad en konsertmästare egentligen är, gav Fredrik en tydlig beskrivning av. Han visade sig dessutom vara en förnämlig marknadsförare av Beethoven - med igenkänningsfaktor för alla fotbollsfans (lyssna igen 8.40).

Imorgon spurtar jag och Azcarate. Veckorna går fort i stimulerande sällskap - dit naturligtvis även du som lyssnar räknas:) Ha det gott.

Lena Callne


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".