1 av 3
Glatt company i morgonstudion:Anna Azcarate och Lena.
2 av 3
Anders Carlberg sprider fryshusanda i morgonstudion.
3 av 3
Anna fick känna på Thores dyrgryp...en Gibson Les Paul Custom.

Vår framtid - en röd tråd

Redan fredag och det är märkligt att konstatera hur det ofta helt oplanerat växer fram en röd tråd i morgonstudion. Den här veckan - i sällskap av Anna Azcarate - har vi ofta landat i frågor som rör barn och ungdomar. Temat förstärktes då vi den här morgonen fick besök av Anders Carlberg som är i Luleå för att sprida ”Fryshus-anda”.

Anna Azcarate gav Anders en bra match som sparringpartner, då diskussionen handlade om de mötesplatser Carlberg menar att vi vuxna måste tillhandahålla de unga. Lyssna igen 7.40 på ett sprakande samtal och då syftar jag inte på i på inledningen av intervjun då Anders mikrofon råkade hamna i nacken:) Du kan också gå in på www.fryshuset.se om du vill veta mer, om så väl fryshuset som andan som kan spira även i andra lokaler.

Efter ett samtal med Jenny Axelsson, tävlingsledare för Svenska Cupen på skidor - som avgörs i Piteå nu i helgen - så enades jag och Anna om en gemensam morgonapplåd till alla eldsjälar som tar på sig det stora och ofta otacksamma uppdraget att bli tävlingsledare.

Och låt oss inte glömma det fantastiska samtalet till Paris, där Jonas Johansson, taxichaufför från Boden som fortfarande heter Johansson i några timmar till. Kl 13 gifter han sig på svenska ambassaden i Paris men sin Yvonne. Paret tar hennes efternamn Ekebjär.

Jonas, som vann morgonprogrammets kunskapstävling ”Slaget om Norrbotten”, i december vann resan till Paris och passade på att fria i radion efter finalen. Yvonne svarade ja, de fick en avbokad vigseltid på ambassaden den 3 april (den första lediga tiden var annars i november) och nu är de där!

Härligt och märkligt och stort - inte minst för oss på morgonredaktionen som känner oss i allra högsta grad delaktiga till detta scenario.

Sen började company Azcarate spekulera kring vilka som avbokat den där eftertraktade vigseltiden den 3 april...och varför? Som den dramatiker hon är - och med fantasin som kom i omlopp -  förutspår jag en premiär på Norrbottensteatern om ett år: April in Paris, manus och regi Anna Azcarate.

radioveckan är slut för min del och den här omgången av samarbete med Azcarate. ”Vi jammade bra” som Anna skulle sagt - men även låtar då jammet funkar tar slut.  Skulle kännas bittert om jag inte redan nu visste att jag har en ny lekkamrat nästa vecka: Petter Pettersson, personlig tränare. Känner mig trygg med att han i alla fall rent fysiskt orkar hålla mitt tempo! Trevlig helg!

Lena Callne

PS

Kan inte låta bli att bifoga en bild på kollegan Anna Fjellström då hon med stor vördnad denna fredag-förmiddag fick hålla i musikredaktör Thore Wilhelmssons nyförvärv:

En begagnad gitarr, om du frågar mig. En klenod som han drömt om i 31 år, om du frågar Thore. Mannen i fråga strålade som jag aldrig sett honom. Gitarren i fråga är en Gibson Les Paul Cuistom och var röd och fin. Jag är diskret då det handlar om priset. Men jag lovar; det var betydligt högre än jag någonsin trodde att man gav för en ”begagnad gitarr”. Men jag älskar då människor utstrålar lycka. Och kan en gitarr göra detta för en musikredaktör på Sveriges Radio - då räcker det för mig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".